Bulgarijos rinkimus laimėjusi partija sako, kad neteiks vyriausybės sudėties balsavimui

Vėliausius Bulgarijos parlamento rinkimus laimėjusi partija antradienį pareiškė dėl paramos stygiaus neketinanti teikti balsavimui savo ministrų kabineto sudėties, taip pastūmėdama šalį naujų rinkimų link.

 Bulgarijos rinkimus laimėjusi partija sako, kad neteiks vyriausybės sudėties balsavimui.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Bulgarijos rinkimus laimėjusi partija sako, kad neteiks vyriausybės sudėties balsavimui.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2021, 4:00 PM

„Rytoj visai neteiksime savo siūlomo kabineto balsavimui, nes jau aiškiai esame pasakę, kad be tų partijų, protesto partijų, paramos kabineto nesiūlysime“, – pareiškė prieš isteblišmentą nusistačiusios partijos „Yra tokia tauta“ (ITN) įkūrėjas Slavis Trifonovas.

Jis pridūrė, kad dabar tikėtini nauji rinkimai.

Praėjusią savaitę ITN pranešė suformavusi mažumos vyriausybę.

Populiaraus dainininko S. Trifonovo įkurta ITN per liepos 11 dieną įvykusius rinkimus surinko kiek daugiau nei 24 proc. balsų ir nedidele persvara įveikė ekspremjero Boiko Borisovo konservatyviąją partiją GERB. Praeitą mėnesį prezidentas Rumenas Radevas oficialiai pavedė ITN suformuoti vyriausybę.

Penktadienį paskirtasis premjeras Plamenas Nikolovas – politikos naujokas – pateikė valstybės vadovui ministrų sąrašą.

Buvęs verslininkas 44 metų P. Nikolovas buvo netikėtai pasiūlytas vyriausybės vadovu, o jo kabinetas buvo sudarytas daugiausiai iš vardų, kurie yra mažai žinomi net ir Bulgarijoje.

ITN atmetė galimybę bendradarbiauti su B. Borisovo GERB arba sudaryti su ja koaliciją ir pasirinko suformuoti mažumos kabinetą.

240 vietų parlamente 65 įstatymų leidėjus turinti partija tikėjosi dviejų mažų dešiniojo ir kairiojo sparno frakcijų palaikymo.

ITN skelbė ketinanti imtis svarbių reformų teismų sistemoje, sveikatos apsaugoje ir kituose sektoriuose, o šiuos planus remia ir potencialios partijos sąjungininkės, susiformavusios po pernai vasarą Bulgariją krėtusių didelių protestų prieš korupciją.

B. Borisovas buvo paskelbęs, kad jo 63 įstatymų leidėjai balsuos prieš siūlomą vyriausybę. ITN palaikymą išreiškė tik Socialistų partija (BSP). Vis dėlto derybos su kitomis dviem partijomis įstrigo, joms pareiškus, kad ITN faktiškai reikalauja jų „pasirašyti tuščią čekį“.

Nepatvirtinus ITN siūlomo kabineto, uždavinys formuoti vyriausybę turėtų būti perleistas GERB.

Ši dešimtmetį Bulgarijos politikoje dominavusi partija prarado visus sąjungininkus ir jau yra sakiusi, kad gali iškart grąžinti mandatą, net nepateikusi galimos kabineto sudėties.

Tokiu atveju R. Radevas savo nuožiūra suteiktų paskutinę trečiąją galimybę sudaryti vyriausybę kuriai nors kitai partijai.

Jeigu tai partijai irgi nepavyktų, šalis turėtų surengti naujus rinkimus – jau trečius per metus neturtingiausioje ir labiausiai korupcijos krečiamoje ES narėje. Analitikai sako, jog pakartotinis balsavimas lemtų dar menkesnį rinkėjų aktyvumą, o rinkimų rezultatų prognozuoti būtų neįmanoma.

Instituto „Trend“ praėjusią savaitę paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad per naujus rinkimus į parlamentą veikiausiai patektų tos pačios šešios partijos, tačiau pirmumą turėtų GERB, galinti tikėtis 22,4 proc. balsų. ITN pagal populiarumą lieka antra – ją palaikė 21,6 proc. respondentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.