Vašingtonas išsakė paramą Lietuvai vystant ryšius su Taivanu

Vašingtonas išsakė paramą Lietuvai vystant ryšius su Taivanu, taip pat pasmerkė Kinijos sprendimą atšaukti ambasadorių iš Vilniaus.

 Vašingtonas išsakė paramą Lietuvai vystant ryšius su Taivanu.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Vašingtonas išsakė paramą Lietuvai vystant ryšius su Taivanu.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 10:40 AM

„Mes palaikome savo sąjungininkę Lietuvą ir smerkiame Kinijos kerštingus veiksmus atšaukiant jų ambasadorių Vilniuje ir pareikalavus Lietuvą atšaukti ambasadorių iš Pekino. JAV remia partnerius Europoje, vystančius ryšius su Taivanu“, – tviteryje parašė JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu antradienį konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių Vilniuje, ji taip pat ragina atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. Kinijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę.

„Neseniai Lietuvos valdžia, negerbdama kartotinių Kinijos pareiškimų dėl galimų pasekmių, paskelbė apie sprendimą leisti Taivanui savo vardu atidaryti „atstovybę“. Sprendimas įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo ir kenkia Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“, – skelbiama pranešime.

„Kinijos valdžia reiškia kategoriškai nepritarianti tokiam žingsniui. Kinija nusprendė atšaukti ambasadorių Lietuvoje ir reikalauja Lietuvos valdžios atšaukti savo ambasadorių Kinijoje“, – teigiama jame.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį pranešė apgailestaujanti dėl tokio Kinijos žingsnio ir pabrėžė, gerbdama vienos Kinijos principą, yra nusiteikusi plėtoti abipusiai naudingus ryšius su Taivanu, kaip ir daugelis kitų Europos Sąjungos ir pasaulio valstybių.

Taivanas prieš kelias savaites informavo apie atskirai nuo Kinijos Lietuvoje steigiamą atstovybę, kuri turėtų pradėti veikti dar šią vasarą. Lietuva taip pat turėtų atidaryti prekybos atstovybę Taivane.

Maždaug 23 mln. gyventojų turintį Taivaną, oficialiai vadinamą Kinijos Respublika, kaip šalį pripažįsta tik 15 kitų valstybių. Lietuvos tarp jų nėra.

Kinija siekia izoliuoti Taibėjų pasaulinėje arenoje ir vengia bet kokiu atveju vartoti žodį „Taivanas“, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio legitimumo.

Tačiau Taivanas faktiškai palaiko diplomatinius santykius su dešimtimis valstybių per savo Taibėjaus atstovybes. Lietuvoje steigiama atstovybė skiriasi tuo, kad turės Taivano pavadinimą.

Lietuva pastaruoju metu taip pat dovanojo Taivanui vakcinos nuo COVID-19, tai sulaukė teigiamos reakcijos iš vietos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.