Konservatyvaus Lenkijos premjero sūnėnas prisipažinimu šokiravo šeimą ir stojo į politinę kovą

Vieno Varšuvos licėjaus moksleivis Franekas Broda netikėtai tapo ryškia žvaigžde Lenkijos politikoje: aštuoniolikametis premjero Mateuszo Morawieckio sūnėnas pradėjo aštriai kritikuoti šalies vyriausybės veiksmus.

F.Broda (kairėje) teigia, kad jam ne pakeliui su premjero M.Morawieckio atstovaujamais valdančiaisiais.<br>„Facebook“ nuotr.
F.Broda (kairėje) teigia, kad jam ne pakeliui su premjero M.Morawieckio atstovaujamais valdančiaisiais.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Aug 15, 2021, 10:12 AM, atnaujinta Aug 15, 2021, 10:14 AM

F.Broda smarkiausiai užsipuolė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) siekį riboti LGBT bendruomenės veiklą.

Dėl tokių veiksmų Varšuva yra sulaukusi ir didelės ES institucijų kritikos.

Daugelio nuostabai, vyriausios iš trijų premjero seserų Anos Morawieckos sūnus F.Broda viešai prisipažino esąs homoseksualus.

Prieš dvi savaites F.Broda su dar keliais LGBT organizacijos jaunimo aktyvistais Varšuvoje grandinėmis prisirakino prie Švietimo ir mokslo ministerijos vartų. Premjero giminaitis rankose laikė plakatą su užrašu „Jūsų rankos suteptos krauju“.

F.Broda taip pabrėžė, kad dėl valdančiųjų seksualinėms mažumoms demonstruojamos neapykantos LGBT atstovai patiria įžeidimus ir užpuolimus, išgyvena depresiją ir net žudosi.

Vaikinas prisipažino, jog kartą pats buvo priverstas iš traukinio išlipti anksčiau, nes bendrakeleiviai jam, rankoje laikiusiam LGBT vėliavą, ėmė grasinti.

Prisipažino per ginčą

Kad yra homoseksualus, F.Broda tvirtina suvokęs moksleivių vasaros stovykloje būdamas dvylikos metų.

Jis verkė ištisą naktį, nes suprato, kad jo gyvenimas taps kitoks nei daugumos ir nebus lengva tai prisipažinti tėvams, giminėms ir draugams.

F.Broda apie savo homoseksualumą pirmiausia prisipažino vyresniajai seseriai, o tėvams pasisakė tiktai praėjus keleriems metams per šeimoje kilusį vertybinį konfliktą.

Tada visi drauge žiūrėjo per televiziją vakaro žinias, kuriose buvo komentuojamas Briuselio ir Varšuvos ginčas dėl LGBT bendruomenės teisių.

Tėvams ėmus girti vyriausybės vykdomą politiką ir šaipytis iš LGBT F.Broda iš pradžių juos gėdino, o vėliau nesusitvardė ir pasisakė pats esantis gėjus.

Tai sušukęs vaikinas atsisėdo ant grindų, po kiek laiko šalia susėdo kiti namiškiai ir ilgam stojo tyla.

Šešiolikmetis paklausė tėvų, ar per Kalėdas į svečius galėtų ateiti jo draugas. Jie leido, bet bičiulis pabūgo viešumos ir tąsyk neapsilankė.

Šiuo metu F.Broda neturi nuolatinio draugo ir save vadina biromantiku: tokiu, kuris su moterimis mezga vien draugystės ar romantiškos meilės santykius, o su vyrais – intymius ryšius.

Politika sudomino senelis

Vaikinas planavo rinktis su menu susijusią profesiją, tačiau dabar svarsto galimybę tapti politiku, nes ši sritis pati netikėtai į jį esą pasibeldė ir užvaldė.

Domėjimąsi politika F.Brodai sužadino senelis – prieš dvejus metus miręs premjero ir jo motinos tėvas Kornelis Morawieckis. Šis garsus sovietmečio opozicionierius anūkui daug pasakojo apie vykdytą kovą ir tapo jam dideliu autoritetu.

Prieš trejus metus F.Broda tapo TTP jaunimo sąjungos nariu, tačiau vėliau iš jos pasitraukė dėl skirtingų pažiūrų į LGBT.

Plačioji Lenkijos visuomenė apie F.Brodą pirmą kartą išgirdo pernai, kai jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ sukritikavo Seimo narį Jaceką Zaleką, per televiziją pareiškusį: „LGBT atstovai nėra žmonės.“

F.Broda tada parašė: „Pone seimūne. Esu žmogus ir to nesigėdiju, o jūs turėtumėte. Ir tokie žmonės gali mums vadovauti?“

Pakviestas į televizijos TVN24 studiją F.Broda ne tik viešai pasisakė esantis gėjus, bet ir sukritikavo valdančiųjų vykdomą seksualinių mažumų diskriminaciją.

Tuo metu kaip tik vyko Lenkijos prezidento rinkimų kampanija ir norėdamas įtikti kaimų gyventojams Andrzejus Duda, siekęs būti perrinktas antrai kadencijai, taip pat užsipuolė LGBT.

Protestuodamas prieš tokį visuomenės skaldymą F.Broda tada visą mėnesį demonstratyviai vaikščiojo po sostinę Varšuvą apsigaubęs vaivorykštine vėliava.

Su valdančiaisiais neis

Prisirakinti prie Švietimo ir mokslo ministerijos vartų F.Broda nusprendė paremdamas Seimo opozicijos siūlymą atstatydinti ministrą Przemyslawą Czarneką – dėl jo pareiškimo, kad LGBT atstovai „nėra normalūs žmonės“.

F.Broda negaili kritikos ir Bažnyčiai dėl jos kišimosi į politiką, neryžtingos kovos su kunigų pedofilija, homoseksualų žeminimo. Protestuodamas F.Broda ryžosi apostazijai – paprašė, kad kunigas išbrauktų jį iš tikinčiųjų sąrašų.

Premjero giminaitis apgailestauja, jog per kitus Seimo rinkimus 2023-iaisiais dar nebus sulaukęs 21-erių ir negalės kelti savo kandidatūros.

Bet vaikinas tikisi patekti į Varšuvos savivaldybę ir siekti sostinėje didesnės tolerancijos.

Prie kokios partijos prisijungs, F.Broda neatskleidžia, tačiau žino, kad jam ne pakeliui su dėdės M.Morawieckio atstovaujama TTP.

Abiturientas ragina boikotuoti valstybinę televiziją TVP dėl jos vykdomos vienpusiškos valdančiųjų TTP propagandos bei LGBT kritikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.