Kabule tūkstančiai žmonių bando prasiveržti į oro uostą

Prie Kabulo tarptautinio oro uosto susirinkę tūkstančiai žmonių antradienį mėgino prasiveržti į jo teritoriją, tęsiantis užsieniečių ir kitų asmenų evakuacijai iš Afganistano, kur valdžią vėl atsikovojo Talibanas, pranešė pakistanietis žurnalistas Wajahatas Kazmi.

Prie Kabulo tarptautinio oro uosto susirinkę tūkstančiai žmonių antradienį mėgino prasiveržti į jo teritoriją<br>AP/Scanpix nuotr.
Prie Kabulo tarptautinio oro uosto susirinkę tūkstančiai žmonių antradienį mėgino prasiveržti į jo teritoriją<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 2:32 PM, atnaujinta Aug 17, 2021, 4:12 PM

„Daugelis susirinkusiųjų mėgina perlipti sieną ir peršokti kitapus. JAV kariai dislokuoti oro uosto viduje, o Talibanas, kaip pranešama, yra išorėje“, – per „Twitter“ parašė reporteris, bendradarbiaujantis su transliuotojais BBC ir CNN.

Prie jo žinutės pridėtame vaizdo įraše matyti, kaip daugybė žmonių mėgina perlipti aukštą betoninę tvorą.

Anksčiau W. Kazmi nurodė, kad Talibano kovotojai atvyko į oro uosto prieigas ir kad gauta pranešimų apie smarkų šaudymą.

Taip pat buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip ginkluotas neuniformuotas vyras iššauna į sieną ir priverčia ant jos užsiropštusį afganistanietį atsitraukti.

Kaip praneša žiniasklaida, šiuo metu Talibanas kontroliuoja visą Afganistano teritoriją, išskyrus Kabulo oro uostą, per kurį evakuojami užsieniečiai, taip pat afganai, galintys gauti prieglobstį kitose šalyse.

Vokietijos prezidentas: vaizdai Kabulo oro uoste – Vakarų gėda

Vokietijos prezidentas antradienį sukritikavo galingąsias Vakarų valstybes dėl chaoso Kabulo oro uoste, kur susirinko tūkstančiai afganistaniečių, besitikinčių ištrūkti iš savo šalies, Talibanui vėl atsikovojus valdžią.

„Nevilties vaizdai Kabulo oro uoste yra gėdingi Vakarų politikai“, – sakė prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris ir pridūrė, kad padėtis Afganistane yra „žmogiškoji tragedija, už kuria mums tenka atsakomybė“.

Vokietijos pareiga – „padaryti viską, kad saugiai susigrąžintume savo žmones ir visus afganistaniečius, daug metų jiems padėjusius“, pridūrė F.-W. Steinmeieris, anksčiau ėjęs užsienio reikalų ministro pareigas.

Šalis taip pat turi padėti afganistaniečiams, kuriems dabar iškilęs pavojus, įskaitant „daugelį drąsių moterų“, sakė prezidentas.

„Nesugebėjimas daug metų trukusiomis pastangomis sukurti stabilią ir gyvybingą visuomenę Afganistane kelia fundamentalių klausimų apie mūsų užsienio politikos ir karinių operacijų praeitį ir ateitį“, – pabrėžė F.-W. Steinmeieris.

Vokietijos pajėgos buvo pasiųstos į Afganistana per JAV vadovaujamą NATO operaciją ir buvo laikomos ten beveik du dešimtmečius.

Per daugelį metų Afganistane misiją vykdė iš viso apie 150 tūkst. Vokietijos ginkluotųjų pajėgų narių. Ši šalis pagal dislokuotų karių skaičių buvo antra po Jungtinių Valstijų.

Paskutiniai vokiečių kariai buvo išvesti birželio pabaigoje, Vašingtonui priėmus sprendimą, kad misija turi būti užbaigta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.