Žadą atimantis vaizdas: kariniame JAV lėktuve Kabule susigrūdo šimtai žmonių

Dramatiškoje nuotraukoje užfiksuoti šimtai susispaudusių afganų, siekiančių kuo greičiau palikti savo gimtąją šalį.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 12:14 PM, atnaujinta Aug 17, 2021, 4:13 PM

Socialiniame tinkle išplatintame įspūdingame kadre matyti, kaip šimtai žmonių sekmadienį skrido JAV oro pajėgų lėktuvu C-17, kai jis išskrido iš Kabulo.

Pasak „Defense One“ portalo, gavusio nuotrauką iš kariuomenės, lėktuve buvo apie 640 žmonių, ženkliai daugiau nei leidžia saugumo instrukcijos.

Daugybė afganų, kuriems buvo leista evakuotis, sugebėjo patekti į pusiau atvirą orlaivio rampą. Nepaisydama pavojingo keleivių skaičiaus, įgula nusprendė pakilti.

Parengta pagal BBC inf.

Po 20-ies metų pertraukos Afganistane į valdžią grįžo Talibanas

Kovotojams užėmus Afganistano sostinę Kabulą, iš šalies pabėgęs prezidentas Ashrafas Ghani pripažino Talibano pergalę. A. Ghani tvirtina Afganistaną palikęs tam, kad šalyje nebūtų liejamas kraujas. Skelbiama, kad jis išvyko į Omaną.

Talibanui perėmus valdžią, Afganistano oro uoste kilo chaosas: šalį palikti bando tūkstančiai žmonių. Dėl to pristabdytas civilių reisų vykdymas. Jungtinės Valstijos ir dar per 65 valstybes paragino Talibaną leisti norintiems išvykti tai padaryti ir perspėjo dėl atsakomybės už bet kokius pažeidimus.

Kinija pareiškė esanti pasirengusi palaikyti draugiškus santykius su Talibanu. Rusijos ambasadorius Afganistane ketina susitikti su Talibano atstovais. Vakarų valstybės tuo tarpu skuba iš šalies evakuoti savo piliečius. Europos Sąjungos ministrai antradienį rengia pasitarimą dėl situacijos.

Lietuva šiuo metu svarsto galimybes į šalį atgabenti Lietuvos kariams Afganistane talkinusius vertėjus ir jų šeimas – apie šimtą asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.