Nyderlandų lėktuvas buvo priverstas palikti Kabulą be jokių keleivių olandų ar afganų

Pirmasis olandų evakuacinis lėktuvas paliko Talibano užimtą Kabulą be jokių Nyderlandų ar Afganistano piliečių, nes keleiviams kelią užblokavo JAV kariai, trečiadienį pareiškė Amsterdamas.

Nyderlandų lėktuvas buvo priverstas palikti Kabulą be jokių keleivių olandų ar afganų.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Nyderlandų lėktuvas buvo priverstas palikti Kabulą be jokių keleivių olandų ar afganų.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 7:47 PM

Amerikiečių kariai antradienį leido Nyderlandų orlaiviui likti ant kilimo ir tūpimo tako Afganistano sostinėje vos pusvalandį, o paskui nurodė jam pakilti, pranešė užsienio reikalų ministrė Sigrid Kaag.

Į lėktuvą sugebėjo įlipti apie 40 žmonių, tačiau tarp jų nebuvo nė vieno olando ar afganistaniečių. Daugelis žmonių negalėjo laiku atvykti prie orlaivio, kadangi buvo įstrigę už JAV saugomų oro uosto vartų.

„Daugelis žmonių ten buvo su savo vaikais, su savo šeimomis. Jie buvo prie oro uosto įėjimo. Tai siaubinga“, – S. Kaag citavo olandų naujienų agentūra ANP.

Ministrė ketino pasikalbėti su amerikiečiais, kad tokia padėtis nebepasikartotų, taip pat ruošėsi trečiadienį aptarti šį klausimą su vokiečių užsienio reikalų ministru Heiko Maasu, nurodė ANP.

Vienas afganų kilmės Nyderlandų pilietis visuomeninei televizijai NOS sakė, kad jam nepavyko laiku praeiti įlaipinimo vartus, nes juos saugojo JAV kariai.

„Parodžiau savo pasą ir pasakiau, kad esu olandas. Buvo daug triukšmo, ir nelabai girdėjau, ką atsakė amerikietis“, – pasakojo vyras.

„Pasakiau tris kartus, kad esu olandas, bet jis liepė man nesiartinti, nes kitaip pradės šaudyti. Nusprendžiau išeiti. Nenorėjau rizikuoti būti nušautas“, – pridūrė jis.

Medicinos studentas, pristatytas tik vardu Musa, pasakojo NOS, kad Nyderlandų užsienio reikalų ministerija jį elektroniniu paštu pakvietė atvykti prie šiaurinio įėjimo į oro uostą, tačiau JAV kariai pagrasino šaudyti į žmones, susirinkusius prie vartų.

Nyderlandų užsienio reikalų ministrė pareiškė „norinti, kad amerikiečiai suteiktų mums daugiau laiko“.

„Mes ir toliau stengsimės užtikrinti geresnę koordinaciją Europos kontekstu“, – pažymėjo S. Kaag.

Nyderlandams trečiadienį pavyko evakuoti savo pirmuosius piliečius.

Iš Kabulo į Tbilisį išskrido lėktuvas su 35 Nyderlandų, taip pat Belgijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės piliečiais, tviteryje parašė olandų gynybos ministrė.

Sugrįžus talibams, daugelis afganų ir užsieniečių desperatiškai bando pabėgti iš šalies, o JAV ir kitos valstybės didina evakuacijos operacijos mastą Kabulo oro uoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.