„Hezbollah“ vadovas žada Libanui daugiau iranietiško kuro

Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hezbollah“ vadovas sekmadienį pažadėjo, kad „artimiausiomis dienomis“ šalį pasieks degalų krovinys iš Irano, padėsiantis sumažinti didelį kuro stygių į keblią padėtį patekusioje Artimųjų Rytų valstybėje.

Jau antrąkart per keturias dienas „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah, kalbėdamas per televiziją, pareiškė, kad tanklaivis su Libanui skirtu degalų kroviniu greitai išplauks iš Irano.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Jau antrąkart per keturias dienas „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah, kalbėdamas per televiziją, pareiškė, kad tanklaivis su Libanui skirtu degalų kroviniu greitai išplauks iš Irano.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2021, 11:54 AM, atnaujinta Aug 23, 2021, 11:56 AM

Jau antrąkart per keturias dienas „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah, kalbėdamas per televiziją, pareiškė, kad tanklaivis su Libanui skirtu degalų kroviniu greitai išplauks iš Irano.

Tuo metu pranešimus apie JAV remiamą iniciatyvą, turinčią sušvelninti Libano energetikos krizę, H. Nasrallah atmetė kaip „iliuzijas“.

Vien per sekmadienį degalų kainos Libane išaugo iki 70 proc., vyriausybei panaikinus dar vieną lengvatą. Tokiu būdu buvo dar labiau padidintas spaudimas sunkiai besiverčiantiems šalies žmonėms.

Per pastaruosius tris mėnesius nafta ir dujos Libane pabrango beveik trigubai, centriniam bankui pradėjus mažinti subsidijas angliavandenilių importui.

Naujausias žingsnis, tikriausiai lemsiantis kitų būtiniausių prekių brangimą, dar labiau aštrina Libano ekonomikos krizę, laikoma viena didžiausių pasaulyje nuo XIX amžiaus 6-ojo dešimtmečio.

Dėl kuro stygiaus buvo priverstos užsidaryti kai kurios įmonės ir valstybinės įstaigos, taip pat iškilo grėsmė, kad nutrūks elektros tiekimas ligoninėms.

Per savo pirmąjį televizijos transliuotą kreipimąsi H. Nasrallah pažadėjo, kad iš Irano „artimiausiomis valandomis“ išplauks degalų krovinį Libanui gabenantis tanklaivis, nepaisant šiitiškai respublikai taikomų JAV sankcijų.

Sekmadienį H. Nasrallah sakė, kad pirmasis degalus gabenantis iraniečių laivas jau „jūroje“.

„Antras laivas išplauks artimiausiomis dienomis, paskui bus kitų“, – tvirtino jis.

Artimas Irano sąjungininkas „Hezbollah“, kurį daugelis Vakarų valstybių laiko teroristine organizacija, Libane yra svarbi politinė jėga. Šio judėjimo lyderiams JAV yra paskelbusios sankcijų.

„Tęsime šį procesą, kol Libanui to reikės, – kalbėjo H. Nasrallah. – Tikslas – pagelbėti visiems libaniečiams, [ne vien] „Hezbollah“ rėmėjams arba šiitams.“

Išlieka neaišku, kaip iš Irano siunčiami degalų kroviniai gali pasiekti numatytus uostus.

Nuo šių metų vasario Iranas ir jo pagrindinis priešininkas Izraelis yra įsitraukę į „šešėlinį karą“, per kurį abiejų šalių laivai patyrė atakų vandenyse šalia Persijos įlankos.

Libano prezidentūra, akivaizdžiai atsakydama į H. Nasrallah ketvirtadienį paskelbtą pareiškimą, vėliau citavo JAV ambasadorės paskelbtą žinią, kad vyksta derybos su Egiptu ir Jordanija, siekiant palengvinti Libano energetikos krizę.

H. Nasrallah sekmadienį sakė, kad „sveikintų egiptietiškas dujas, sveikintų jordanietišką elektrą – ir bet kokias pastangas, kurios reikštų, kad Libane turėtume elektros“.

Tačiau jis pridūrė, kad JAV ambasadorės Beirute Dorothy Shea vaidmuo šioje iniciatyvoje tėra „pažadai, iliuzijos“.

„Tačiau jeigu šie pažadai išsipildys – jokių problemų. Mes neprieštaraujame, veikiau priešingai“, – pabrėžė H. Nasrallah.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.