JAV viceprezidentė K. Harris: Amerika išlieka ilgam įsipareigojusi Azijai

JAV viceprezidentė Kamala Harris pirmadienį pažadėjo, kad Amerikos ilgalaikiai įsipareigojimai Azijoje lieka galioti, siekdama suteikti didesnio aiškumo dėl Vašingtono pozicijos šio regiono atžvilgiu, Jungtinėms Valstijoms pasitraukus iš Afganistano, kur valdžią nedelsdamas užgrobė Talibanas.

Kamala Harris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kamala Harris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2021, 11:05 AM, atnaujinta Aug 23, 2021, 11:36 AM

„Mūsų administracija įsipareigojusi ilgalaikiams pasižadėjimams Singapūrui, Pietryčių Azijai ir Indijos bei Ramiojo vandenyno regionui“, – per vizitą Singapūre sakė K. Harris, praėjus vos kelioms dienoms po griežtosios linijos islamistų įsigalėjimo Kabule.

„Priežastis, dėl kurios esu čia – nes Jungtinės Valstijos yra pasaulio lyderės, ir mes šį vaidmenį vertiname rimtai“, – teigė ji.

Talibano staigus grįžimas į valdžią ir nevilties kupinos scenos, žmonėms mėginant ištrūkti iš Afganistano, metė šešėlį ant Jungtinių Valstijų turimo supervalstybės statuso.

K. Harris į Singapūrą atvyko sekmadienį, pradėdama savaitės kelionę po Aziją, per kurią ji taip pat aplankys Vietnamą.

Afganistaną paliko vienas žinomiausių šalies žurnalistų

Talibanui perėmus valdžią Afganistane, šalį paliko vienas žinomiausių šalies žurnalistų Bilalas Sarwaris.

Tviteryje paskelbtame vaizdo įraše B. Sarwaris prieš pat skrydį sakė, kad jo šeima galėjo pasiimti tik kelis daiktus. „Palikau viską, dėl ko dirbau daugiau kaip 20 metų. Tai siaubinga – švelniai tariant“. Kol kas neaišku, kur Afganistane apdovanojimų pelnęs žurnalistas gyvens ateityje.

B. Sarwaris sakė niekada negalėjęs įsivaizduoti, kad jam teks palikti tėvynę. Tačiau dabar situacija esą „nekontroliuojama“. Daugelis žmonių buvo priversti atsisakyti savo vilčių, svajonių ir gyvenimo planų. Jam esą skauda širdį matant, kiek daug gerą išsilavinimą turinčių žmonių turi išvykti iš šalies.

Kartu žurnalistas pareiškė viltį, kad Talibanas pasimokė iš praeities klaidų. Talibai esą turi suprasti, kad jiems dabar tenka didelė atsakomybė ir kad jie iš kovotojų tampa valdančiaisiais.

Tviteryje B. Sarwaris turi daugiau kaip 187 000 sekėjų. Jo ekspertizėmis pasitiki ir daug Vakarų žurnalistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.