„The Washington Post“: CŽV vadovas Kabule slapta susitiko su Talibanu

CŽV vadovas Williamas Burnsas surengė slaptą susitikimą Kabule su vienu iš Talibano įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaru, antradienį pranešė laikraštis „The Washington Post“.

A. G. Baradaras, vadovavęs Talibano politiniam biurui Katare, yra vienas svarbiausių valdžią Kabule užgrobusio režimo lyderių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. G. Baradaras, vadovavęs Talibano politiniam biurui Katare, yra vienas svarbiausių valdžią Kabule užgrobusio režimo lyderių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 3:35 PM

Pirmadienį įvykęs susitikimas – jei informacija bus patvirtinta – yra šio islamistų judėjimo ir JAV prezidento Joe Bideo administracijos aukščiausio lygio susitikimas po talibų sugrįžimo į valdžią. Jis surengtas vis labiau skubant iš Talibano kontroliuojamo Afganistano evakuoti tūkstančius žmonių.

W. Burnsas yra tarp labiausiai patyrusių J. Bideno diplomatų, o A. G. Baradaras, vadovavęs Talibano politiniam biurui Katare, yra vienas svarbiausių valdžią Kabule užgrobusio režimo lyderių.

CŽV atstovas naujienų agentūrai AFP tokio susitikimo fakto nepatvirtino ir sakė, kad agentūra „niekada neaptarinėja direktoriaus kelionių“.

„The Washington Post“, kuris citavo susitikime dalyvavusius anoniminius JAV šaltinius, nenurodė, apie ką diskutavo vienas Talibano įkūrėjų ir CŽV bosas.

Tačiau laikraštis rašė, kad tikriausiai kalbėta apie termino Jungtinėms Valstijoms užbaigti žmonių evakuaciją iš Kabulo nukėlimą. Afganistano sostinės oro uoste vis dar renkasi tūkstančiai afganistaniečių, bijančių islamistų sugrįžimo ir norinčių išvykti iš šalies.

J. Bidenas nurodė iki rugpjūčio 31-osios užbaigti chaotišką evakuacijos operaciją, organizuotą tūkstančių laikinai dislokuotų karių. Vis tik jis neatmetė galimybės, kad prireikus šis galutinis terminas galėtų būti pratęstas.

Tačiau Talibano atstovas pirmadienį įspėjo, kad griežtosios linijos islamistų grupuotė nesutiks su jokiu pratęsimu. Jis šį klausimą pavadino „raudonąja linija“, o bet kokį potencialų delsimą – „okupacijos pratęsimu“.

„Galima sakyti, tai yra raudona linija, – televizijai „Sky News“ sakė Talibano atstovas Suhailas Shaheenas. – Jei JAV ar JK norėtų papildomo laiko evakuacijai tęsti, atsakymas yra „ne“. Antraip bus pasekmių.“

Kelios Vakarų valstybės įspėjo, jog per tokį trumpą terminą nebus įmanoma evakuoti visų norinčiųjų.

Antradienį evakuacija iš Afganistano turi būti įvertinta per virtualų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.