Tragiški vaizdai Kabulo oro uoste: pasimetę vaikai, nušautas sargybinis ir daugiatūkstantinės minios

Per savaitę, kai Talibanas įžengė į Afganistano sostinę, Kabulo oro uosto prieigose jau žuvo mažiausiai 20 žmonių, o su Vakarų koalicija bendradarbiavę afganai ir toliau veržiasi į evakuacinius lėktuvus.

Kabulo oro uoste įstrigę tūkstančiai iš Afganistano bėgančių žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kabulo oro uoste įstrigę tūkstančiai iš Afganistano bėgančių žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kabulo oro uoste įstrigę tūkstančiai iš Afganistano bėgančių žmonių.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Kabulo oro uoste įstrigę tūkstančiai iš Afganistano bėgančių žmonių.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 4:19 PM

Daugiatūkstantinės minios šturmuoja paskutinius vartus, per kuriuos galima palikti talibų užvaldytą šalį. Prie Kabulo oro uosto žmonės žūsta nuo šautinių žaizdų, sutrypti spūstyse, neatlaikę pragariškos kaitros.

Nežinomi užpuolikai pirmadienį apšaudė prie oro uosto budinčius afganistaniečius sargybinius – vienas jų žuvo, trys buvo sužeisti.

„Sąlygos išlieka nepaprastai sudėtingos, bet darome viską, ką galime, kad situaciją valdytume kuo saugiau“, – teigė britų pajėgų Kabule atstovas.

Afganistaniečiai, kurie per pastaruosius du dešimtmečius dirbo su tarptautinėmis pajėgomis arba veikė žmogaus teisių srityje, baiminasi dėl savo gyvybės ir beatodairiškai bando patekti į oro uostą kartu su savo artimaisiais.

Jungtinių Tautų ataskaitoje įspėjama, kad Talibanas vykdo tikslines asmenų, laikomų nušalintos vyriausybės bendradarbiais, paiešką, nors valdžią perėmusios islamistinės grupuotės tikino, jog nesiims represijų.

JAV pajėgos pranešė, kad iš Kabulo jau išskraidino apie 28 tūkst. žmonių.

Sekmadienį amerikiečių evakuaciniame lėktuve, skridusiame iš Kabulo į JAV karo bazę Vokietijos mieste Ramšteine, afganistanietė pradėjo gimdyti. Pasireiškė komplikacijos, tačiau moters būklė pagerėjo, kai C-17 transporto lėktuvas sumažino skrydžio aukštį ir taip orlaivyje padidėjo slėgis.

Taip pavyko išgelbėti dvi gyvybes: nusileidus Ramšteine afganistanietė, padedama karių, lėktuvo krovinių skyriuje pagimdė mergaitę. Motina ir kūdikis jaučiasi gerai.

Bet Kabulo oro uoste dėl chaoso daug vaikų pasiklysta.

Pranešta apie rastą šešiametį, kuris buvo įstrigęs spygliuotoje vieloje. Berniukas sakė, kad su šeima atvažiavo į oro uostą bandydami pabėgti iš šalies. Jo tėvas, matyt, minios spaudžiamas, parkrito, ir vaikas nuo to laiko nebematė artimųjų.

Liudininkai pasakoja, kad žmonės oro uoste kabina pasimetusių vaikų nuotraukas.

Talibanas dėl tokios sumaišties kaltina Jungtines Valstijas.

„Amerika su visa savo galia ir technika nesugeba užtikrinti tvarkos. Visoje šalyje – taika ir ramybė, o tik Kabulo oro uoste – chaosas“, – sakė Talibano atstovas Amiras Mutaqi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.