Lenkija užbaigė evakuacijos misiją Afganistane Kabulo oro uosto prieigos visiškai perpildytos

Lenkija ketvirtadienį užbaigė savo evakuacijos misiją Afganistane, išgabenusi iš Kabulo per 1,3 tūkst. žmonių, ketvirtadienį pranešė Varšuva.

Dauguma evakuotųjų yra lenkų kariniam kontingentui dirbę afganistaniečiai.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Dauguma evakuotųjų yra lenkų kariniam kontingentui dirbę afganistaniečiai.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Kabulo oro uoste įstrigę tūkstančiai žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kabulo oro uoste įstrigę tūkstančiai žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-26 14:02, atnaujinta 2021-08-26 14:04

Dauguma evakuotųjų yra lenkų kariniam kontingentui dirbę afganistaniečiai, bet tarp išskraidintų asmenų yra ir Europos Sąjungos bei Tarptautinio valiutos fondo darbuotojų.

„Į Lenkiją pargabenta daugiau kaip 1 300 žmonių“, – Varšuvoje žurnalistams sakė užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas. Jis pridūrė, kad evakuacija sustabdyta „saugumo sumetimais“.

Anot viceministro, Talibanas nuo trečiadienio leidžia išvykti iš šalies tik užsienio piliečiams.

Tarp evakuotųjų taip pat yra 175 buvę Lietuvos karinio kontingento darbuotojai ir keletas Estijos kariams talkinusių asmenų.

Be to, Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prašymu buvo evakuota ir olandų šeima bei dar vienas asmuo, pažymėjo M. Przydaczas.

Varšuva evakavo šiuos žmones iš Afganistano į Uzbekistaną, o paskui parskraidino juos į Lenkiją.

Ketvirtadienį Varšuvoje nusileido 14-asis ir paskutinis lėktuvas iš Uzbekistano.

„Lenkija nepalieka savo draugų bėdoje, visada stengiamės padėti tokiose situacijose“, – patikino ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

M. Morawieckis nurodė, kad jo šalis evakavo 937 žmones, bet nepaaiškino, ar šie asmenys yra tik su Lenkijos kariais bendradarbiavę afganistaniečiai vertėjai.

M. Przydaczas savo ruožtu pranešė, kad šiuo metu Lenkijoje yra daugiau kaip 1 000 evakuotųjų, kuriems dėl COVID-19 pavojaus taikomas karantinas.

Liudininkas: Kabulo oro uosto prieigos visiškai perpildytos

Nepaisant perspėjimų dėl teroro grėsmės, Kabulo oro uosto prieigose toliau auga čia susirinkusių žmonių skaičius. Apie tai agentūrai dpa ketvirtadienį pasakojo vienas liudininkas.

Jis teigė jau trečią dieną stovintis prie vartų rytinėje oro uosto dalyje, tačiau tiek žmonių dar nėra matęs nė vieną dieną anksčiau. Žmonės yra „taip arti vienas kito, kaip plytos mūro sienoje“, sakė jis. Esą neįmanoma pajudėti nė metro į priekį. Vyras sakė pats esą už 200 metrų nuo įėjimo, tačiau jei mėgintų šiuos 200 metrus įveikti, tai kainuotų jo vaiko ar žmonos gyvybę.

Liudininko perduotoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, mojantys su dokumentais rankose. Jie šaukia – padėkite – ir stovi petys petin plieskiant saulei. Minioje yra moterų ir vaikų, girdisi kūdikių verksmas.

Jungtinės Valstijos trečiadienio vakarą paragino prie Kabulo oro uosto laukiančius žmones dėl „saugumo rizikos“ palikti teritoriją. Prie trijų oro uosto vartų susirinkusi minia turi „dabar nedelsiant pasitraukti“, sakoma JAV valstybės departamento paskelbtame pranešime.

Ir Australija bei Didžioji Britanija dėl teroristinių išpuolių pavojaus paragino žmones vengti teritorijos aplink Hamido Karsajaus oro uostą.

Vokietija ketvirtadienį baigs evakuacijos misiją iš Kabulo

Vokietijos Bundesveras, anot žiniasklaidos, jau ketvirtadienį ketina baigti evakuacinius skrydžius iš Kabulo. Tada iš Afganistano sostinės pakils paskutinis lėktuvas, savo portale rašo žurnalas „Spiegel“.

Laikraštis „Bild“ taip pat pranešė, kad Vokietija baigia savo evakuacijos misiją likus keturioms dienoms iki JAV karių pasitraukimo. Iš viso ketvirtadienį iš Kabulo į Uzbekistano sostinę Taškentą esą pakils keturi „Airbus A400M“ orlaiviai su evakuojamais asmenimis ir vokiečių kariais.

Vokietijos vyriausybės šaltiniai to patvirtinti nenorėjo. Gynybos ministerijos atstovė sakė, kad tai operatyvinės detalės, kurių saugumo sumetimais komentuoti negali.

Danija baigė evakuacijos misiją iš Kabulo oro uosto

Danija baigė ambasados darbuotojų ir jų šeimų narių evakuaciją iš Afganistano sostinės Kabulo, pranešė vyriausybė.

„Skristi iš Kabulo oro uosto nebėra saugu“, – trečiadienio vakarą Danijos naujienų agentūrai „Ritzau“ sakė gynybos ministrė Trine Bramsen.

Ji pranešė, kad paskutinis lėktuvas, dalyvavęs Danijos evakuacijos misijoje, jau nusileido Pakistano sostinėje Islamabade.

Pasak jos, lėktuve buvo 90 evakuotųjų – paskutiniai Danijos darbuotojai, kariai ir diplomatai, dirbę Kabule.

Pastarosiomis dienomis Danija iš Afganistano evakavo apie 1000 žmonių.

JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad JAV kariai – pagrindinis saugumo garantas Kabulo oro uoste – baigs savo evakuacijos misiją ir išvyks iš šalies iki rugpjūčio 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.