Lenkijos katalikų bažnyčia ragina politikus padėti migrantams

Lenkijos Katalikų Bažnyčia kreipėsi į politikus, prašydama bendromis jėgomis rasti sprendimą, kaip kovoti su nelegaliai atvykstančiais migrantais, kai vis dar neaiškus jau dvi savaitės prie Baltarusijos sienos įstrigusios migrantų grupės likimas.

EK vadovė Ursula von der Leyen „ragina NATO misijoje dalyvavusias šalis priimti pabėgėlius“.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
EK vadovė Ursula von der Leyen „ragina NATO misijoje dalyvavusias šalis priimti pabėgėlius“.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 4:53 PM, atnaujinta Aug 26, 2021, 4:55 PM

Visų politinių grupių atstovai turėtų vadovautis pagrindinėmis svetingumo ir pagarbos atvykėliams vertybėmis, ketvirtadienį sakė arkivyskupas Wojciechas Polakas.

„Joks žmogus, nepriklausomai nuo religinės priklausomybės ir kilmės, neturėtų būti politinės kovos įrankis“, – sakė jis.

Pasak Lenkijos sienos apsaugos tarnybos, prie sienos įstrigę 24 migrantai, tačiau pagalbos organizacijos tvirtina, kad jų ten yra daugiau.

Dauguma jų yra, kaip manoma, iš Afganistano ir Irako. Jie gyvena palapinėse pasienio zonoje netoli Usnaž Gurno kaimo.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, migrantus iš Lenkijos pusės supa kariai ir pasieniečiai, o iš Baltarusijos pusės galima pamatyti saugumo pajėgas.

ES: NATO šalys turi pareigą priimti afganistaniečius

NATO misijoje Afganistane dalyvavusios šalys turi pareigą rūpintis šios valstybės piliečiais, kuriems Talibano valdymo metu kyla pavojus, ir priimti juos kaip pabėgėlius, ketvirtadienį teigė Europos Komisija (EK).

EK siunčiama žinutė yra ta, kad „mes turime pareigą padėti tiems žmonėms, kuriems Afganistane kyla rizika, nesvarbu, ar prieš, ar po nustatyto termino“, iki kurio numatyta užbaigti evakuacijos operacijas, nurodė EK atstovas.

Europai nerimaujant dėl iš Afganistano bėgančių žmonių antplūdžio, ES šiuo metu pirmininkaujanti Slovėnija paskelbė apie skubų bloko vidaus reikalų ministrų posėdį, kurio metu kitą antradienį bus aptariamos įvykių Afganistane pasekmės.

ES tarpusavyje bendradarbiauja, siekdama „sudaryti išsamią strategiją dėl Afganistano“, reporteriams sakė vienas EK atstovų Christianas Wigandas. Tai apima esamo ES, JAV, Kanados ir JT pabėgėlių perkėlimo forumo naudojimą, siekiant įtvirtinti šalių pažadus dėl Afganistano pabėgėlių kvotų.

Kitas EK atstovas Ericas Mameris teigė, kad iki rugsėjo vidurio tikimasi „konkrečių įsipareigojimų dėl kvotų“.

Pažeidžiamiems afganistaniečiams turėtų būti suteiktas „saugus kelias“ į Europą ir jie turėtų „tikėtis, kad šalys, dalyvavusios NATO misijoje, jais pasirūpins“, teigė E. Mameris.

Iš 36 šalių, dalyvavusių NATO misijoje Afganistane, 22 buvo ES šalys narės, įskaitant Daniją, Vokietiją, Graikiją, Vengriją, Italiją ir Lenkiją. Tarp misijoje dalyvavusių, tačiau ES nepriklausančių šalių buvo Albanija, Australija, Jungtinė Karalystė, Kanada, JAV ir Turkija.

E. Mameris pažymėjo, kad EK vadovė Ursula von der Leyen „ragina NATO misijoje dalyvavusias šalis priimti pabėgėlius“.

ES vykdomoji institucija nurodė, kad iš Afganistano išskraidino visus savo darbuotojus, kurie yra ES piliečiai, išskyrus vieną komandą, kuri padeda organizuoti žmonių evakuaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.