Peticija dėl eutanazijos Italijoje sulaukė pakankamai palaikymo referendumui inicijuoti

Daugiau kaip 750 tūkst. italų pasirašė peticiją dėl eutanazijos įteisinimo, o tai reiškia, jog ji sulaukė pakankamai palaikymo, kad šiuo klausimu Italijoje būtų surengtas referendumas, trečiadienį pranešė organizatoriai.

Daugiau kaip 750 tūkst. italų pasirašė peticiją dėl eutanazijos įteisinimo, o tai reiškia, jog ji sulaukė pakankamai palaikymo, kad šiuo klausimu Italijoje būtų surengtas referendumas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau kaip 750 tūkst. italų pasirašė peticiją dėl eutanazijos įteisinimo, o tai reiškia, jog ji sulaukė pakankamai palaikymo, kad šiuo klausimu Italijoje būtų surengtas referendumas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 3:00 PM, atnaujinta Aug 26, 2021, 3:02 PM

Referendumui surengti reikia, kad peticiją palaikytų bent pusė milijono žmonių.

Plebiscitas dėl Italijos savižudybės su pagalba įstatymo pataisų gali būti surengtas jau kitais metais.

„Šiandien, nesant tai reglamentuojančio įstatymo, eutanazija nėra visiems prieinama teisė“, – pareiškė žurnalistas ir rašytojas Roberto Saviano, pagarsėjęs Neapolio mafijos tyrimais.

„Pasirašiau [peticiją], kad tiems, kurie negali išvykti į šalis, kur eutanazija yra legali, būtų suteiktas laisvas pasirinkimas“, – Lucos Coscioni asociacijos pranešime buvo cituojamas R. Saviano.

Dabar Italijoje galiojantis teisės aktas numato, kad asmuo, padedantis kitam žmogui nusižudyti, gali sulaukti 5–12 metų laisvės atėmimo bausmės.

Tačiau 2019 metais Konstitucinis Teismas pridėjo šio įstatymo išimtį „pacientams, kurių gyvybė palaikoma gydymo ir kuriuos yra paveikusi nepagydoma liga, sukelianti fizines ir psichologines kančias, jų laikomas nepakeliamomis“.

Toks pacientas privalo būti „visiškai pajėgus priimti laisvus ir sąmoningus sprendimus“, tame sprendime sakė teisėjai.

Žmonės, sergantys nepagydomomis ligomis, bet nepatenkantys į šią kategoriją, neturi teisės į savižudybę su pagalba.

Referendumo šalininkai teigia, kad jei pataisos bus priimtos, jos įteisins „medicininę pagalbą pasirinkusiems mirti sergantiems žmonėms, kuriems reikia kažkieno kito pagalbos savo kančioms užbaigti“.

Tuo metu Mario Adinolfi, nedidelės krikščioniškos partijos „Popolo della Famiglia“ („Šeimos žmonės“) vadovas, sakė, kad tai yra „rinkodaros kampanija mirties kultūrai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.