Jungtinė Karalystė užbaigs evakuaciją iš Afganistano per „kelias valandas“

Jungtinė Karalystė penktadienį pranešė planuojanti užbaigti evakuaciją iš Afganistano per „kelias valandas“.

Jungtinė Karalystė penktadienį pranešė planuojanti užbaigti evakuaciją iš Afganistano per „kelias valandas“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinė Karalystė penktadienį pranešė planuojanti užbaigti evakuaciją iš Afganistano per „kelias valandas“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-27 12:58

„Paruošime išvykimui mūsų atsivežtus asmenis, tai yra maždaug 1 000 žmonių, šiuo metu esančių oro uoste“, – televizijai „Sky News“ sakė britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as.

„Be to, ieškosime būdų, kaip esant galimybei toliau ieškotume kelių žmonių minioje, bet apskritai pagrindinis apdorojimas jau baigtas, ir mums liko vos kelios valandos“, – pridūrė jis.

Pasak B. Wallace'o, Didžioji Britanija 6 val. 30 min. Lietuvos laiku „uždarė viešbutį „Baron Hotel“, kur buvo susirinkę norintieji išskristi į JK.

Londonas taip pat uždarė prieglobsčio prašytojų centrą ir Abbey vartus – vieną iš patekimo į Kabulo oro uostą vietų, kur ketvirtadienį buvo įvykdyti du mirtininkų sprogdintojų išpuoliai.

B. Wallace'as nurodė, kad nuo rugpjūčio vidurio vykdant evakuaciją Londonas išgelbėjo beveik 14 tūkst. JK piliečių ir afganistaniečių. Tačiau sekretorius pridūrė: „Deja, visiems iki vieno nepavyks palikti [Afganistano].“

Ketvirtadienį prie Kabulo oro uosto susisprogdinus dviem mirtininkams, žuvo per 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių. Ši ataka pasėjo dar daugiau panikos baigiantis ir šiaip karštligiškai evakuacijai iš Talibano kontroliuojamo Afganistano.

Nugriaudėjus sprogimams, už kuriuos atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), šalia oro uosto, kur buvo susirinkę tūkstančiai afganistaniečių, desperatiškai norėjusių palikti šalį, buvo matyti makabriškos scenos.

B. Wallace'as patikino, kad „siaubingi“ išpuoliai „nepaspartino mūsų išvykimo“.

„Viešbutį „Baron“ uždarėme beveik tiksliai pagal grafiką. Akivaizdu, kad grėsmė didės mums artėjant prie galutinio išvykimo“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.