R. T. Erdoganas: Turkija Kabule surengė pirmąsias derybas su Talibanu

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pareiškė, kad jo šalis Kabule surengė pirmąsias derybas su Talibanu, ir pridūrė, kad Ankara tebenagrinėja islamistų grupuotės pasiūlymą valdyti Afganistano sostinės oro uostą.

 Pasak R. T. Erdogano, dabar Talibanas nori būti atsakingas už oro uosto saugumą, o Ankarai siūlo galimybę rūpintis šio objekto logistika. <br>AP/Scanpix nuotr.
 Pasak R. T. Erdogano, dabar Talibanas nori būti atsakingas už oro uosto saugumą, o Ankarai siūlo galimybę rūpintis šio objekto logistika. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 1:04 PM

Pasak prezidento, derybos vyko Kabulo oro uosto karinėje dalyje, kur laikinai įsikūrusi Turkijos ambasada.

„Surengėme pirmąsias derybas su Talibanu, trukusias pusketvirtos valandos, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas. – Prireikus turėsime galimybę surengti tokias derybas dar kartą.“

Reaguodamas į kritiką savo šalyje dėl Turkijos bendradarbiavimo su šia sukilėlių grupuote, R. T. Erdoganas pareiškė, kad Ankarai būtų „pernelyg didelė prabanga“ likti nuošalyje nuo nestabilaus regiono.

„Nesant dialogo neįmanoma sužinoti, kokie yra jų lūkesčiai ir kokie yra mūsų lūkesčiai. Kas yra diplomatija, mano drauge? Tai ir yra diplomatija“, – sakė turkų lyderis.

Turkija planavo padėti saugoti ir valdyti strategiškai svarbų Kabulo oro uostą, tačiau trečiadienį šalis pradėjo išvesti savo karius iš Afganistano. Šis žingsnis leidžia daryti prielaidą, kad Ankara savo planų atsisako.

Pasak R. T. Erdogano, dabar Talibanas nori būti atsakingas už oro uosto saugumą, o Ankarai siūlo galimybę rūpintis šio objekto logistika.

Tačiau jis pabrėžė, kad ketvirtadienį prie oro uosto surengtos dvi mirtininkų sprogdintojų atakos rodo, kad svarbu tiksliai žinoti, kaip bus užtikrinamas komplekso saugumas. Tie išpuoliai, įvykdyti paskutinėmis skubios evakuacijos dienomis, pražudė per 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

„Jie sakė: „užtikrinsime saugumą, o jūs valdysite [oro uostą]“. Dar nepriėmėme jokio sprendimo šiuo klausimu“, – pažymėjo R. T. Erdoganas.

„Sprendimą priimsime, kai įsivyraus ramybė“, – pridūrė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.