ES smerkia Minsko režimo represijas prieš žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę

Europos Sąjunga smerkia Baltarusijos valdžios represijas prieš pilietinę visuomenę, ypač nukreiptas prieš nepriklausomas žiniasklaidos priemones ir jų darbuotojus, pirmadienį pareiškė Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT).

Baltarusijos žiniasklaida.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos žiniasklaida.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 10:28 PM

„Baltarusijos režimas rugpjūčio 27 dieną įsakė uždaryti Baltarusijos žurnalistų asociaciją – didžiausią nepriklausomą žurnalistų organizaciją šalyje. Šis uždarymas yra sistemingų ir besitęsiančių represijų prieš visus nepriklausomus balsus šalyje dalis“, – sakoma Briuselio pareiškime.

EIVT atkreipė dėmesį, kad tarp Baltarusijoje 649 politiniais kaliniais pripažįstamų asmenų 27 yra žiniasklaidos darbuotojai.

„Gegužę privertė nutilti stambiausią nepriklausomos žiniasklaidos platformą, o jos vadovybei ir žurnalistams buvo iškeltos baudžiamosios bylos. Liepą tęsėsi negailestingas nevyriausybinių organizacijų ir teisių gynėjų persekiojimas, įskaitant reidus privačiuose namuose. Daug asmenų buvo suimti, pareiškus rimtus kaltinimus“, – sakoma tarnybos pranešime.

Bendrija pareiškė ryžtingai smerkianti šias besitęsiančias represijas ir paragino Baltarusiją jas sustabdyti, laikytis visų Minsko prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų, įskaitant susijusius su šalies naryste Jungtinėse Tautose ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO), gerbti savo gyventojų žmogaus teises ir laisves.

„ES toliau palaiko Baltarusijos žmones ir toliau palaikys jos pilietinę visuomenę, įskaitant nepriklausomą ir laisvą žiniasklaidą“, – sakoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.