Turkija reikalauja atnaujinti susitarimą su ES dėl pabėgėlių

Turkijos vyriausybė reikalauja atnaujinti susitarimą su ES dėl pabėgėlių. Sutartis turi būti atnaujinta ir apimti ne tik Turkijoje esančius sirus, bet ir afganistaniečius, ketvirtadienį sakė užsienio reikalų ministras Mevlütas Cavusoglu.

 Turkija reikalauja atnaujinti susitarimą su ES dėl pabėgėlių.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Turkija reikalauja atnaujinti susitarimą su ES dėl pabėgėlių.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 11:21 PM

Be 3,7 mln. sirų Turkijoje, oficialiais duomenimis, jau yra 300 000 afganistaniečių. Turkijos vyriausybė keliskart kategoriškai pasisakė prieš naujų pabėgėlių iš Afganistano priėmimą.

ES ir Turkijos susitarimas dėl pabėgėlių, be kita ko, numato, kad Turkija imasi veiksmų prieš neteisėtą migraciją į ES, o Graikija gali grąžinti atgal į Turkiją nelegaliai į Egėjo jūros salas patekusius migrantus. Mainais ES už kiekvieną grąžintą sirą priima vieną sirų pabėgėlį iš Turkijos ir suteikia šaliai finansinę paramą aprūpinant pabėgėlius.

Tačiau Turkija kaltina ES nesilaikant savo susitarimo dalies ir todėl atsisako priimti Graikijos grąžinamus pabėgėlius. Dėl to Atėnai neseniai paragino Europos Komisiją paveikti Turkiją, kad ši priimtų išsiunčiamus prieglobsčio prašytojus.

ES ir Turkija jau kurį laiką nori peržiūrėti susitarimą. ES svarsto iki 2024 metų skirti Turkijai papildomai 3,5 mlrd. eurų iš ES biudžeto. Turkija kritikuoja, kad to nepakanka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.