Talibai kovoja dėl paskutinės jų nekontroliuojamos Afganistano provincijos

Talibanui besipriešinantys kovotojai penktadienį pranešė besistengiantys atremti „smarkius“ puolimus Afganistano Pandžšyro slėnyje, islamistams siekiant užimti šią paskutinę jų nekontroliuojamą provinciją.

 Talibai kovoja dėl paskutinės jų nekontroliuojamos Afganistano provincijos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Talibai kovoja dėl paskutinės jų nekontroliuojamos Afganistano provincijos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-03 16:09

Pastangos sudaryti taikos susitarimą tarp abiejų pusių žlugo, o Talibanas dabar siekia galutinai užbaigti savo žaibišką karinę kampaniją, per kurią rugpjūtį perėmė likusios Afganistano dalies kontrolę.

„Talibanas turi didelį pranašumą“, – komentavo Australijoje dirbantis Afganistano analitikas Nishankas Motwani. Jis pažymėjo, kad islamistai yra padrąsinti pastarojo meto pergalių.

„Jie yra labai gerai ginkluoti, o psichologinis veiksnys yra jų naudai, nes jie itin greitai sužlugdė vyriausybę“, – pridūrė ekspertas.

Talibanas pasisavino didžiulį ginklų ir karinės įrangos arsenalą, kurį dabar jau nugalėtai Afganistano kariuomenei prieš pasitraukdamos iš šalies buvo perdavusios Jungtinės Valstijos. Be to, kovotojus remia iš kalėjimų jų paleisti asmenys.

„Talibanas taip pat turi ir šturmo būrius, be kita ko, pasitelkiančius mirtininkų taktiką“, – pažymėjo N. Motwani.

Manoma, kad Nacionalinio pasipriešinimo fronto (NRF), vienijančio Talibanui besipriešinančius kovotojus ir buvusias Afganistano saugumo pajėgas, taip pat turi reikšmingų ginklų atsargų slėnyje, esančiame maždaug už 80 km į šiaurę nuo Kabulo.

Trečiadienį Talibano aukšto rango pareigūnas Amiras Khanas Muttaqi išplatino garso pranešimą, kuriame teigiama, kad islamistų pajėgos apsupo slėnį. Be to, Pandžšyro gyventojai raginami įtikinti kovotojus sudėti ginklus.

„Norintiems kariauti pasakykite „gana“, – ragino A. Kh. Muttaqi.

Atsinaujinusios atakos

Tačiau daugelis afganistaniečių būgštauja, kad naujoji valdžia griežtumu nenusileis pirmajam Talibano režimui, gyvavusiam 1996–2001 metais.

Naujieji valdytojai žada šįkart elgtis nuosaikiau, tačiau daugelis Pandžšyro gyventojų tokius pažadus vertina labai skeptiškai.

Praėjus kelioms valandoms po Talibano įspėjimų, islamistai atnaujino puolimus, atakuodami iš piečiau Pandžšyro esančios Kapisos, taip pat iš Chavako perėjos, esančios į vakarus nuo slėnio.

Abi stovyklos teigia, kad jų priešininkai patyrė reikšmingų nuostolių.

Tačiau su slėniu sudėtinga palaikyti ryšius, todėl naujienų agentūrai AFP nepavyko vietoje patvirtinti gautų pranešimų.

Penktadienį NRF atstovas Ali Maisam Nazary pranešė, kad ankstesnę naktį Talibanas surengė daugiau atakų. Manoma, kad A. M. Nazary yra už slėnio ribų, bet palaiko glaudžius ryšius su pagrindiniu lyderiu Ahmadu Massoudu.

„Pandžšyre vyksta smarkios kautynės, – nurodė NRF atstovas. – Jis [A. Massoudas] aktyviai gina slėnį.“

Pastarasis yra velionio partizanų vado Ahmado Shaho Massoudo – dar vadinto „Pandžšyro liūtu“ už tai, kad sugebėjo iš pradžių atsilaikyti prieš Sovietų Sąjungos, o paskui prieš pirmojo Talibano režimo pajėgas – sūnus.

Pranešama, kad A. Massoudas siekia regiono autonomijos. Trečiadienį jis pareiškė, kad Talibanas pasiūlė jam „vieną ar du postus“ naujoje administracijoje, tačiau jis atsisakė tokio sandorio.

„Talibanas pasirinko karo kelią“, – pareiškė NRF vadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.