Talibanas paskelbė apie greit viešumoje pasirodysiantį vyriausiąjį vadą: kas jis toks?

Per kelias dienas nuo valdžios Afganistane perėmimo į Kabulą atvyko daugybė Talibano veikėjų – užkietėję komendantai, ginkluoti madrasų studentai ir žili lyderiai, grįžę iš ilgametės tremties.

Hibatullah Akhundzada – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš santykinai nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą. <br> lrytas.lt koliažas.
Hibatullah Akhundzada – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš santykinai nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą. <br> lrytas.lt koliažas.
Hibatullah Akhundzada – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš santykinai nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą. <br> AP/Scanpix nuotr.
Hibatullah Akhundzada – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš santykinai nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą. <br> AP/Scanpix nuotr.
Hibatullah Akhundzada – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš santykinai nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą. <br> Imago/Scanpix nuotr.
Hibatullah Akhundzada – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš santykinai nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą. <br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 6:23 AM, atnaujinta Sep 3, 2021, 9:14 AM

Grupuotės vadovo pavaduotojas mula Abdulas Ghani Baradaras yra Afganistane nuo pat to laiko, kai Talibanas netikėtai užėmė šalį per puolimą, per kurį buvo nuversta Vakarų remiama vyriausybė, o JAV ir jų sąjungininkų planai evakuoti piliečius ir saugumo ieškančius afganistaniečius sutriko.

Buvo viena didelė išimtis – atsiskyręs vyriausiasis grupuotės lyderis.

Tačiau Hibatullah Akhundzada pagaliau gali pasirodyti viešumoje, ir net visai greitai, – sekmadienį pranešė Talibanas.

„Jis yra Kandahare“, – sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Hibatullah – vadinamasis tikinčiųjų vadas – vadovavo Talibanui nuo 2016 m., kai buvo ištrauktas iš nežinomos vietos, kad prižiūrėtų krizę išgyvenantį judėjimą.

Perėmus sukilėlių vadžias, dvasininkui teko milžiniškas iššūkis suvienyti džihadistų judėjimą, kuris trumpam suskilo per įnirtingą kovą dėl valdžios.

Kovos kilo, kai grupuotę ištiko vienas po kito sekantys smūgiai – Hibatullah pirmtako nužudymas ir žinia, kad jos lyderiai nuslėpė Talibano įkūrėjo mulos Omaro mirtį.

Apie kasdienį 60 metų Hibatullah vaidmenį vis dar žinoma nedaug, o jo viešumas dažniausiai apsiriboja metinių pranešimų skelbimu per islamo šventes.

Talibanas yra paskelbęs tik vieną lyderio nuotrauką.

Pranešimas, kad Hibatullah netrukus pasirodys viešumoje, pasirodė po to, kai įvairių grupuotės grupuočių vadovai pastarosiomis dienomis atvirai pamokslavo Kabulo mečetėse, susitiko su opozicijos atstovais ir net bendravo su Afganistano kriketo komandos valdžia.

Talibanas jau seniai stengiasi savo vyriausiąjį lyderį laikyti šešėlyje.

Paslaptingasis grupuotės įkūrėjas mula Mohammadas Omaras buvo pagarsėjęs kaip atsiskyrėlis ir, Talibanui valdant dešimtajame dešimtmetyje, retai atvykdavo į Kabulą.

Mula Omaras dažniausiai likdavo nepastebimas, nenorėdamas net susitikti su atvykstančiomis delegacijomis.

Jis apsistodavo savo gyvenvietėje Kandahare, kovotojų judėjimo gimtinėje ir jo geležinio valdymo centre dešimtajame dešimtmetyje.

Prieš Talibanui paskelbiant, kad Hibatullah gali netrukus pasirodyti, Tarptautinės krizių grupės Azijos programos vadovė Laurel Miller teigė, kad jis perėmė „atsiskyrėlišką“ stilių, panašų į įkūrėjo mulos Omaro.

L.Miller pridūrė, kad slaptumą taip pat gali skatinti saugumo baimė, paminėdama jo pirmtako mulos Akhtar Mansour nužudymą per JAV bepiločio lėktuvo smūgį.

„Taip pat gali būti, kad pasirodęs jis pasitrauks ir savo valdžią vykdys nuotoliniu būdu, kaip tai darė mula Omaras“, – sakė analitikė.

Pranešimas apie artėjantį pasirodymą pasirodė po jau kelerius metus sklandančių gandų apie Hibatullah sveikatą, kai Pakistane ir Afganistane buvo kalbama, kad jis užsikrėtė COVID-19 arba žuvo per sprogimą.

2015 m. paaiškėjus, kad Talibano vadovybė daugelį metų slėpė mulos Omaro mirtį, prasidėjo trumpa, bet kruvina kova dėl valdžios, o nuo grupuotės atskilo ne maža dalis žmonių.

Tai taip pat būtų įvykę tuo metu, kai Talibanas ruošiasi formuoti vyriausybę, kelioms grupuotės frakcijoms atstovaujant skirtingiems interesams iš viso Afganistano.

Talibanui pereinant nuo kovos prie valdymo, prisitaikymas prie visos grupuotės narių bus labai svarbus siekiant įtvirtinti valdžią.

Bet koks vakuumas viršūnėje gali destabilizuoti judėjimą, kuris sugebėjo išlikti vieningas per dešimtmečius trukusius konfliktus, dešimtis tūkstančių nužudytų pėstininkų ir nužudytų ar į JAV kalėjimą Gvantanamo įlankoje išsiųstų aukščiausių vadovų.

Kai kurie analitikai teigė, kad Talibanas gali tiesiog laukti, kol JAV vadovaujamos pajėgos galutinai pasitrauks iš Afganistano, ir tik tada jo lyderis pasirodys viešumoje.

Sekmadienį duodamas interviu AFP atstovas Zabihullah sakė, kad Talibanas daugiausia dėmesio skiria Afganistano valstybės lėšų gavimui užsienyje, ir teigė, kad šalies finansinės problemos bus išspręstos, kai bus suformuota nauja vyriausybė.

Nors kitos šalys, bijodamos, kad Talibanas pasinaudos šalies kontrole terorizmui remti, užblokavo Talibanui galimybę naudotis užsienio rezervais, Z.Mujahidas sakė, kad Talibanas turi savų pajamų šaltinių.

Talibanas tikėjosi bendradarbiauti su Turkija, sakė atstovas, visais klausimais – nuo ekonomikos iki švietimo.

Parengta pagal „South China Morning Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.