J. Bideno administracija išslaptins su Rugsėjo 11-osios atakomis susijusių dokumentų

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį nurodė išslaptinti kai kuriuos dokumentus, susijusius su 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakomis, stengdamasis palaikyti aukų šeimas, seniai ieškančias informacijos, galimai rodančios tam tikrą Saudo Arabijos vyriausybės kaltę.

 J. Bideno administracija išslaptins su Rugsėjo 11-osios atakomis susijusių dokumentų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Bideno administracija išslaptins su Rugsėjo 11-osios atakomis susijusių dokumentų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 3:39 PM

Šis žingsnis, atliktas likus savaitei iki išpuolių 20-ųjų metinių, yra reikšmingas momentas daug metų trukusiame ginče tarp vyriausybės ir aukų artimųjų dėl įslaptintos informacijos, susijusios su teroristų pasiruošimais atakoms. Šis konfliktas vėl atkreipė dėmesį praeitą mėnesį, kai daug aukų artimųjų, per atakas išsigelbėjusių žmonių ir gelbėjimo tarnybų darbuotojų pasisakė, jog J. Bidenas neturėtų dalyvauti Rugsėjo 11-osios atminimo renginiuose, jeigu minimi dokumentai išliks įslaptinti.

J. Bidenas penktadienį sakė išpildantis rinkimų kampanijos metu duotą pažadą ir nurodė išslaptinti vieną ataskaitą bei kitų dokumentų. Prezidentas taip pat pažadėjo, kad jo administracija „toliau pagarbiai bendraus su šios bendruomenės nariais“.

„Minimi reikšmingi įvykiai įvyko prieš du dešimtmečius ar seniau. Jie susiję su tragišku momentu, tebekeliančiu atgarsį Amerikos istorijoje ir daugybės amerikiečių gyvenime, – sakoma prezidento įsake. – Todėl kritiškai svarbu užtikrinti, kad Jungtinių Valstijų Vyriausybė kiek įmanoma padidintų skaidrumą, kliaudamasi įslaptinimu tik nedaugeliu būtinų atvejų.“

J. Bivedas pavedė Teisingumo departamentui ir kitoms vykdomosios valdžios institucijoms pradėti išslaptinti ataskaitą. Įsakė nurodoma, kad dokumentai turi būti paviešinti per ateinančius šešis mėnesius.

Brettas Eaglesonas, kurio tėvas Bruce'as buvo vienas iš žuvusių Pasaulio prekybos centro dangoraižiuose ir kuris dabar advokatauja kitų aukų artimiesiems, pagyrė prezidento sprendimą kaip „kritiškai svarbų pirmąjį žingsnį“. Pasak jo, šeimos atidžiai stebės pažangą, kad įsitikintų, jog Teisingumo departamentas įsaką „geranoriškai“ įvykdytų.

„Pirmasis išbandymas bus rugsėjo 11-ąją, ir pasaulis stebės. Tikimės kitą savaitę asmeniškai padėkoti prezidentui Bidenui, kai jis prisidės prie mūsų Epicentre, kad pagerbtų žuvusius ir sužeistuosius prieš 20 metų“, – kalbėjo B. Eaglesonas.

Vis dėlto lieka neaišku, kokį poveikį padarys šis įsakas arba bet kokie naujai paviešinti dokumentai. Viešuose dokumentuose, paskelbtuose per pastaruosius du dešimtmečius, įskaitant Rugsėjo 11-osios tyrimo komisijos protokolus, minimi įvairūs Saudo Arabijos ryšiai su ekstremistais, bet jokia vyriausybės atsakomybė dėl atakų nebuvo įrodyta.

Rijado vyriausybė neigė esanti kaip nors susijusi su atakomis.

Daug dokumentų, kuriuose aptariamas galimi Saudo Arabijos ryšiai su užpuolikais, jau yra viešai paskelbti, bet JAV pareigūnai seniai laikosi nuostatos, kad kita medžiaga yra pernelyg jautri, kad ją būtų galima atskleisti. Ketvirtadienį aukų artimieji ir išgyvenusieji atakas paragino Teisingumo departamento generalinį inspektorių ištirti Federalinio tyrimų biuro (FTB) nesugebėjimą rasti svarbių įrodymų, kuriuos buvo reikalaujama pateikti.

Teisingumo departamentas praeitą mėnesį atskleidė, kad FTB neseniai baigė tyrimą dėl kai kurių Rugsėjo 11-osios atakose dalyvavusių asmenų ir potencialių jų bendrininkų, taip pat kad ruošiamasi pateikti daugiau informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.