A. Merkel: reikia toliau kalbėtis su Talibanu, kad būtų galima išvežti daugiau žmonių

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį paragino pradėti dialogą su Talibanu, pastarajam baigiant formuoti naują vyriausybę, kuri nustatys valdymo Afganistane režimo toną.

Angela Merkel.<br> Scanpix nuotr.
Angela Merkel.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2021, 7:04 PM

„Mes tiesiog turime kalbėtis su Talibanu apie tai, kaip galėtume išvežti iš šalies Vokietijai dirbusius žmones ir juos apsaugoti“, – A. Merkel pareiškė per spaudos konferenciją, vykusioje Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje.

„Jie yra tie, su kuriais dabar turime kalbėtis. Norime iš šalies išgabenti žmones, kurie dirbo vokiškose plėtros organizacijose ir kurie dabar jaučia grėsmę“, – pažymėjo A. Merkel.

Talibanas į valdžią Afganistane atėjo prieš tris savaites, todėl Vakarų valstybės pradėjo skubią savo piliečių ir afganų, talkinusių jų pajėgoms ir pagalbos organizacijoms, evakuaciją.

Talibanas, kurio laukia iššūkis tapti iš sukilėlių šalies vadovais, regis, yra pasiryžęs užkirsti kelią kovoms Pandžšyro slėnyje prieš paskelbdamas, kas vadovaus šaliai.

Naujieji Afganistano valdovai pažadėjo „įtraukesnę“ vyriausybę, kuri atspindėtų sudėtingą Afganistano etninę struktūrą, nors vargu ar tarp aukščiausių pareigūnų bus moterų.

Ir nors Vakarai laikosi požiūrio „palaukime ir pažiūrėkime“, esama tam tikrų ženklų, rodančių pasirengimą vesti dialogą su naujais vadovais.

Kiek anksčiau sekmadienį Talibano judėjimo atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas laikraščiui „Welt am Sonntag“ teigė, jog Talibanas nori „tvirtų ir oficialių diplomatinių santykių su Vokietija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.