Lenkijos parlamentas pritarė nepaprastosios padėties įvedimui prie sienos su Baltarusija

Lenkijos parlamentas pirmadienį pritarė nepaprastosios padėties įvedimui prie sienos su Baltarusija, pranešė visuomeninis radijas.

Lenkijos pareigūnai prie sienos su Baltarusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos pareigūnai prie sienos su Baltarusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 9:14 PM

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ketvirtadienį priėmė sprendimą mėnesiui įvesti nepaprastąją padėtį prie sienos su Baltarusija dėl besivystančios migrantų krizės, bet tam pagal Lenkijos konstituciją dar turėjo pritarti Seimas.

Parlamentarai pirmadienio vakarą nusprendė šio prezidento sprendimo neatšaukti.

168 deputatai pasisakė už sprendimo atšaukimą, 247 buvo prieš, 20 – susilaikė.

Nepaprastoji padėtis suteikia teisę valdžios institucijoms neleisti žurnalistams ir kitiems civiliams veikti 3 km atstumu nuo sienos su Baltarusija. Į šią teritoriją patenka iš viso 183 gyvenvietės.

Šioje teritorijoje draudžiami bet kokie masiniai sambūriai, o joje besilankantys asmenys privalės turėti asmens dokumentus.

Kai kurie įstatymų leidėjai prieš balsavimą kaltino vyriausybę, kad taip apribojamos žurnalistų teisės į darbą ir piliečių teisė gauti informaciją iš pasienio.

Pastarosiomis savaitėmis padaugėjo migrantų, daugiausia iš Irako ir Afganistano, mėginančių neteisėtai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos. Varšuva kaltina autoritarinį Minsko režimą skatinant nelegalią migraciją į Lenkiją ir taip siekiant sukelti nestabilumą Europos Sąjungoje.

Kitos ES šalys prie Baltarusijos sienų – pirmiausia Lietuva, bet, taip pat, Latvija ir Estija – irgi jaučia migracijos spaudimą. Visos šios keturios valstybės stiprina savo sienų, sudarančių išorinę ES sieną, apsaugą.

Lenkija, Latvija ir Lietuva neįsileidžia prieglobsčio siekiančių migrantų, o Baltarusijos pasieniečiai neleidžia jiems sugrįžti į Baltarusiją, todėl dažnai kyla konfliktinių situacijų.

ES mano, kad migrantai į ją nukreipiami Aliaksandrui Lukašenkai keršijant už vis griežtesnes bloko sankcijas Baltarusijai.

Lenkija pradėjo statyti 2,5 m aukščio tvorą maždaug 180 km ruože prie Baltarusijos sienos. Bendras Lenkijos ir Baltarusijos sienos ilgis – 418 kilometrų.

Tvora statoma ruože, kur neteisėti migrantai dažniausiai bando patekti į Lenkiją. Ten taip pat papildomai nusiųsta 2 tūkst. kariškių.

Lenkijos pasieniečiai rugpjūčio mėnesį taip pat kai kuriuose pasienio ruožuose nutiesė pjaunančios vielos užtvaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.