Lenkijos užsienio reikalų ministras Z. Rau: rytinio NATO flango saugumo klausimu diskusija nėra reikalinga

Pirmadienį Lietuvoje apsilankęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau pasidžiaugė draugiška ir nuoširdžia atmosfera susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu metu.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-06 11:47, atnaujinta 2021-09-06 13:54

G.Landsbergis padėkojo už Lenkijos pagalba Lietuvai – tiek pareigūnų atsiuntimą prie sienos siekiant suvaldyti migrantų krizę, tiek „beprecedente pagalba“ grąžinant lietuvių karius bei jų vietinius pagalbininkus iš Afganistano.

Savo ruožtu Z.Rau pasidžiaugė, kad abiejų šalių santykiai yra geriausi per tris dešimtmečius, o aukščiausiame politiniame lygmenyje kontaktai yra dažni.

Lenkų ministras paminėjo, kad tebėra klausimų, kuriuos liko išspręsti: tikimasi, kad bus greitai išspręstos Lietuvos lenkų tautinės mažumos bėdos.

Prieš kalbėdamas apie šiandienos aktualijas, Z.Rau pabrėžė, kad Lietuvą ir Lenkiją „jungia bendras politinis paveldas nuo pat Liublino unijos, kuomet mes pasissakėme už bendras vertybes.“

„Unija rėmėsi prielaida, kad esame laisvi ir lygūs – lygūs su lygiais, laisvi su laisvais.“

„Šiandien esame spaudžiami visais būdais. Vienas jų – hibridinis karas prieš NATO rytų flangą. Labai neraminintis to karo elementas – žaidimas migrantais, – kalbėjo Z.Rau. – Bendros grėsmės pojūtis lemia, kad turime veikti kartu ir mums pavyksta kartu daug pasiekti. Vieni kitiems padedame savo galimybių rėmuose.“

„Dėl Lenkijos galiu užtiktinti, kad remsime mūsų bendras pastangas tiek sulaikant migracijos spaudimą“, – pridūrė ministras.

Kaip būdus kovoti su grėsme jis paminėjo bendrą veikimą Europos Sąjungos (ES) forume, naujų juridinių sprendimų ieškojimą, taip pat veiklas ir NATO rėmuose.

Politikas pabrėžė, kad turime prisiminti ir karinį šios grėsmės metmenį. Jo teigimu, hibridinė ataka siejasi su rimtu nedraugiškumo sustiprėjimu iš Rusijos pusės. Jo teigimu, artėjančios „Zapad“ pratybos padeda įsivaizduoti, kokioje rimtoje padėtyje esame.

Paklaustas apie diskusiją su opozicija dėl pastaruoju metu priimtų sprendimų politikas atsakė, kad rytinio NATO sparno saugumo klausimas yra akivaizdus ir diskusija dėl jo nėra reikalinga.

Žurnalistų paklaustas, kokių bendrų pasiūlymų jis turi suvaldant šią migrantų krizę Lenkijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad negalima sugrįžti į 2015 metus, kai ES valstybės paprasčiausiai atsiveria migrantams. Jo teigimu, perskirstymas gali būti tik savanoriškas. Dabartiniame Afganistano įvykių kontekste. šalys turėtų priimti migrantus besiremdamos savo pačių kriterijais.

„Tie emigrantai patys turi norėti likti toje, o ne kitoje šalyje, – pridūrė ministras. – Tai yra laisvanoriškumo iš abiejų pusių klausimas.“

Abiejų ministrų nuomonė kiek išsiskyrė Kinijos klausimu. Lenkijos pozicija, Z. Rau teigimu, yra visiškai aiški –Taivanas yra Kinijos dalis, todėl jo atstovybė Lenkijoje neturi ambasados statuso.

Visgi, Lenkija pripažįsta, kad ekononimiame bendradarbiavime su Kinija formulė „16+1“ netenkina lūkesčių ir jau 9 metus nepavyko to pataisyti.

Z.Rau užbaigė teigdamas, kad mano, kad daryti ekonominį spaudimą yra netinkama ir tikisi, kad Kinijos bei Lietuvos santykiai stabilizuosis.

Lenkija dovanoja Taivanui 400 tūkst. vakcinos nuo COVID-19 dozių

Lenkija nusprendė paaukoti Taivanui 400 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso dozių, pirmadienį pranešė lenkų visuomeninis radijas, remdamasis šalies Užsienio reikalų ministerija.

„Atsižvelgdama į vakcinų trūkumą ir grėsmes, keliamas naujų koronaviruso atmainų, Lenkija demonstruodama solidarumą perduos Taivanui 400 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių“, – rašoma URM išplatintame pareiškime.

„Tokiu būdu Lenkija taps trečia didžiausia vakcinų donore Taivanui po Jungtinių Valstijų ir Japonijos“, – priduriama pareiškime.

Pasak ministerijos, tai yra atsakomasis žingsnis, nes koronaviruso pandemijos pradžioje Taivanas padovanojo šaliai medicinos priemonių.

„Per pirmąją pandemijos bangą Taivanas padovanojo Lenkijai 1 mln. medicininių kaukių, 5 tūkst. apsauginių kostiumų ir 20 tūkst. chirurginių chalatų“, – nurodė URM.

„Atsižvelgdama į šį svarbų solidarumo gestą, Lenkija padovanos Taivanui daugiau kaip 400 tūkst. vakcinos nuo SARS-CoV-2 dozių, leisiančių jam paspartinti savo gyventojų skiepijimą“, – pridūrė ministerija.

Taivano užsienio reikalų ministerija padėkojo Varšuvai už dovaną. Sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ ministerija nurodė, kad ją „sujaudino šis kilniaširdiškas gestas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.