Moteris Rusijoje nuteista už pagyvenusiai įkalinto aktyvisto mamai duotus 70 eurų

Teismas Rusijos Baškirijos regione nuteisė moterį už tai, kad pagyvenusiai vieno įkalinto aktyvisto mamai ji davė nedidelę sumą pinigų.

Tyrėjai teigia, kad I.Bikbajevos siųstus pinigus A.Dilmukametovas panaudojo „ekstremistinėms veikloms“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Tyrėjai teigia, kad I.Bikbajevos siųstus pinigus A.Dilmukametovas panaudojo „ekstremistinėms veikloms“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-06 21:53

Baškirijos sostinės Ufos teismas rugsėjo 6 paskelbė Ilmirą Bikbajevą kalta už tai, kad ši finansiškai rėmė ekstremizmą ir skyrė jai lygtinę 3 metų laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroras teisme prašė pensininkę už grotų pasiųsti 4 metams.

Byla prieš I.Bikbajevą buvo iškelta pernai. Ji nusiuntė apie 6 tūkst. rublių (70 eurų) svarbaus opozicijos aktyvisto Airato Dilmukametovo motinai. Aktyvistas 2020 buvo nuteistas 9 metams kalėjimo dėl „ekstremizmo“.

59-erių I.Bikbajeva gynėsi, kad ji tiesiog norėjo padėti vargingai gyvenančiai senyvai moteriai. Taip pat ji padėjo aktyvistams nukeliauti į netolimą kaimelį ir jame pastatyti paminklą XVIII amžiaus baškirų nacionalinio judėjimo atstovams.

Tyrėjai teigia, kad I.Bikbajevos siųstus pinigus A.Dilmukametovas panaudojo „ekstremistinėms veikloms“.

Žmogaus teisių gynėjai pasmerkė sprendimą. Jų teigimu, suma tėra kiek daugiau, nei dešimtadalis vidutinės mėnesio algos Rusijoje.

Rugpjūčio pradžioje moteris sužinojo, kad ji įtraukta į federalinį ekstremistų sąrašą, nes jos banko sąskaitos ir kreditinės kortelės buvo įšaldytos be išankstinio įspėjimo.

A.Dilmukametovas buvo suimtas 2019 metų kovą. Jis tvirtino, kad byla yra politiškai motyvuota. Teismas jam skyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad jis skatino žmones pažeisti Rusijos teritorinį vientisumą ir viešai propagavo ekstremizmą ir terorizmą.

Šie kaltinimai buvo pareikšti po 2018 metais nufilmuoto video, kuriame A.Dilmukametovas kalba apie būtinybę Rusiją paversti „tikra“ federacija, kurioje atskiri regionai ir etninės žemės turi daugiau autonomijos.

Parengta pagal „RFERL“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.