Talibanas skelbia užėmęs paskutinį pasipriešinimo bastioną – Pandžšyro slėnį Islamistai „tikrai labai“ džiaugtųsi A. Merkel vizitu

Radikalus islamo Talibanas skelbia užėmęs paskutinįjį pasipriešinimo Afganistane bastioną. Pandžšyro slėnis „visiškai užimtas“, pareiškė Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas. „Po šios pergalės mūsų šalis visiškai išvaduota iš karo liūno“, – pridūrė jis. Atstovo duomenų kol kas nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

 Paskutinė laisva Afganistano provincija: pasipriešinimas ragina nutraukti ugnį ir atitraukti Talibano pajėgas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Paskutinė laisva Afganistano provincija: pasipriešinimas ragina nutraukti ugnį ir atitraukti Talibano pajėgas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 6:51 AM, atnaujinta Sep 6, 2021, 2:33 PM

Praėjusį mėnesį žaibiškai sutriuškinęs Afganistano kariuomenę ir šventęs paskutinių JAV karių išvykimą iš šalies po 20 metų trukusio karo, Talibanas puolė pajėgas, gynusias šalies šiaurės rytų kanuose esantį Pandžšyro slėnį.

Prieš tai pasipriešinimo kovotojai Pandžšyro slėnyje Afganistane po nuožmių mūšių su Talibanu praėjusiomis dienomis pasiūlė paliaubas. Naktį į pirmadienį paskelbtame pareiškime Nacionalinis pasipriešinimo frontas (NRF) pareiškė siūlantis, kad Talibanas „sustabdytų savo karines operacijas Pandžšyro slėnyje“ ir atsitrauktų. „Mainais mes nurodysime savo pajėgoms nutraukti karines akcijas“, – pabrėžiama pareiškime.

Radikalus islamo Talibanas savaitgalį įžengė dar giliau į paskutinįjį pasipriešinimo Afganistane bastioną. Talibai pranešė apie įnirtingus mūšius Pandžšyro slėnyje ir, anot pranešimų, užėmė dar kelias į šiaurę nuo Kabulo esančios provincijos teritorijas.

Pandžšyro slėnis jau dešimtajame dešimtmetyje buvo pasipriešinimo islamistams bastionas ir niekuomet nebuvo perimtas. Prieš tris savaites slėnyje susiformavo nauja pasipriešinimo grupuotė pavadinimu NRF, vadovaujama 2001 metais nužudyto Afganistano karo vado ir Talibano priešininko Ahmado Shaho Massoudo sūnaus bei buvusio viceprezidento Amrullaho Saleho. Pastarasis dėl talibų apsiausties įspėjo dėl humanitarinės krizės slėnyje.

Vėlai sekmadienį paskelbtoje atskiroje tviterio žinutėje NRF pranešė, kad per naujausias kovas žuvo jo atstovas Fahimas Dashty – garsus Afganistano žurnalistas – ir generolas Abdul Wudodas Zara.

NRF žadėjo kovoti su Talibanu, bet taip pat sakė, kad nori derėtis su islamistais. Pradiniai kontaktai jokio proveržio nenulėmė.

Pandžšyras garsėja tuo, kad jo kovotojai 9-ąjį dešimtmetį priešinosi sovietų kariams ir 1996–2001 metais valdžiusiam pirmajam Talibano režimui.

Talibanas: „tikrai labai“ džiaugtumėmės A. Merkel vizitu

Radikalus islamo Talibanas, anot atstovo, džiaugtųsi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel apsilankymu Afganistane. „Angela Merkel būtų ypač nuoširdžiai sutikta, – kanalui „Bild Live“ sakė talibų atstovas Zabihullahas Mujahidas. – Mes tikrai labai džiaugtumėmės, jei ji atvyktų“.

Z. Mujahidas kartu patvirtino prašymą Vokietijos vyriausybei toliau finansiškai remti Afganistaną. „Norime, kad Vokietija remtų mus humanitarinėje srityje ir padėtų, kiek Vokietijos vyriausybė gali“, – kalbėjo jis. Afganistanui esą reikia pagalbos ir sveikatos sistemos, švietimo bei infrastruktūros srityse. Be to, anot Z. Mujahido, vokiečių vyriausybė galėtų „padrąsinti verslininkes ir verslininkus atvykti pas mus ir investuoti į mūsų šalį“.

Z. Mujahidas ragino Vokietijoje esančius Afganistano pabėgėlius sugrįžti. „Mes norime, kad visi afganistaniečiai, kurie kaip pabėgėliai gyvena užsienyje, pirmiausiai – Vokietijoje, grįžtų atgal į savo šalį“, – sakė jis.

Vokietija yra pareiškusi, jog tęs pagalbą Afganistanui, jei šalyje bus laikomais žmogaus teisių. Vyriausybė šiuo metu palaiko neoficialius kontaktus su Talibanu, kad, pavyzdžiui, būtų užtikrintas Vokietijos piliečių ir vokiečių pajėgoms talkinusių afganistaniečių išvykimas.

Talibanas prašo buvusių Afganistano pajėgų integruotis į naująjį režimą

Talibanas pirmadienį paragino buvusius Afganistano pajėgų narius integruotis į naująjį griežtosios linijos režimą.

„Afganistano pajėgų, parengtų per pastaruosius 20 metų, bus paprašyta vėl prisidėti prie saugumo departamentų kartu su Talibano nariais“, – spaudos konferencijoje sostinėje Kabule paskelbė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Atstovas pridūrė, kad bet kokiam sukilimui prieš judėjimo valdymą bus „skaudžiai smogta“. Kiek anksčiau jis pranešė, kad talibai užėmė Pandžšyro slėnį – paskutinį pasipriešinimo Afganistane rajoną.

„Islamo Emyratas labai jautriai [reaguoja] į sukilimus. Bet kam, kas bandys pradėti kokį nors sukilimą, bus skaudžiai smogta“, – sakė Z. Mujahidas.

Talibanas valdžią Afganistane užgrobė prieš tris savaites, bet vyriausybės sudėties dar nepaskelbė. Atstovas pranešė, kad iš pradžių bus paskelbta apie „laikiną sistemą“ ir ją paskui bus galima keisti.

„Galutiniai sprendimai priimti, dabar dirbame dėl techninių klausimų, – sakė jis. – Paskelbsime naująją vyriausybę iškart, kai tik bus išspręsti techniniai klausimai.“

Pasipriešinimo judėjimo Pandžšyro slėnyje lyderis ragina surengti „nacionalinį sukilimą“

Pasipriešinimo judėjimo Afganistano Pandžšyro slėnyje lyderis pirmadienį paragino surengti „nacionalinį sukilimą“ prieš Talibaną.

Žiniasklaidai skirtoje garso žinutėje Nacionalinio pasipriešinimo fronto (NRF), vienijančio Talibanui besipriešinančias sukarintas organizacijas ir buvusias Afganistano saugumo pajėgas, vadas Ahmadas Massoudas sakė: „Kad ir kur būtumėte, viduje ar išorėje, raginu jus pradėti nacionalinį sukilimą dėl mūsų šalies orumo, laisvės ir klestėjimo.“

Talibai pirmadienį paskelbė apie pergalę kalnuotoje Pandžšyro provincijoje, o judėjimo atstovas pareiškė, jog „mūsų šalis visiškai ištraukta iš karo liūno“. Tokia žinia nuskambėjo praėjus trims savaitėms po to, kai islamistai užėmė šalies sostinę.

Tačiau NRF pareiškė, kad jo kovotojai tebegina „strategiškai svarbias pozicijas“ slėnyje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.