Škotijos lyderė žada referendumą dėl nepriklausomybės iki 2023-ųjų pabaigos

Škotijos regiono vyriausybė antradienį pažadėjo iki 2023 metų pabaigos surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės, nepaisant stipraus Londono prieštaravimo.

 Nicola Sturgeon.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nicola Sturgeon.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 10:58 PM

Pirmoji ministrė Nicola Sturgeon dėstydama vyriausybės ateinančių metų strateginį planą sakė, kad vėl bus pradėtas rengti išsamus „prospektas“ dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės.

„Mūsų tikslas, jei tai leis COVID-19 [situacija], yra, kad [referendumas] įvyktų pirmoje šio parlamento [kadencijos] pusėje, iki 2023-ųjų pabaigos“, – sakė ji įstatymų leidėjams Edinburge.

„Išeidami iš pandemijos turime padaryti pasirinkimus, kurie formuos mūsų ekonomiką ir visuomenę ateinančius dešimtmečius“, – pridūrė ji.

„Kuris parlamentas – Vestminsteris (Londone) ar Holirudas (Edinburge) – turėtų daryti tuos pasirinkimus ir kokiais principais bus vadovaujamasi? – kalbėjo N. Sturgeon. – Šių klausimų negalima išvengti ar atidėti tam laikui, kai nieko jau nebegalima pakeisti.“

Pirmoji ministrė sakė, kad bus parengti detalūs planai, padėsiantys škotams priimti kompetentingą sprendimą, ar likti tris šimtmečius gyvuojančioje sąjungoje, ar ją palikti.

Ankstesnis plebiscitas šiuo klausimu vyko 2014 metais.

Tada škotai 55 proc. prieš 45 proc. balsų nusprendė likti Jungtinės Karalystės, kuriai be Škotijos dar priklauso Anglija, Velsas ir Šiaurės Airija, dalimi.

Tačiau Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė N. Sturgeon sakė, kad „argumentas už nepriklausomybę yra stiprus“, ir pridūrė: „Mes jį pristatysime atvirai, nuoširdžiai, su pasitikėjimu ir ambicijomis.“

Praėjusį mėnesį SNP paskelbė pasiekusi svarbų susitarimą dėl valdžios pasidalijimo su Škotijos žaliųjų partija, tad Škotijos parlamente padidėjo už nepriklausomybę pasisakanti dauguma. Regiono valdžia atsakinga už tokias sritis kaip sveikatos apsauga, švietimas, aplinkosauga ir transportas.

Londonas, atsakingas už JK užsienio politiką, imigracijos ir gynybos klausimus, turėtų suteikti leidimą Škotijai rengti referendumą.

Britų premjeras Borisas Johnsonas yra sakęs, kad plebiscitas dėl nepriklausomybės yra „sykį per vienos kartos gyvenimą pasitaikantis“ balsavimas.

Tuo metu už vyriausybės strategiją keturiose JK srityse atsakingo padalinio vadovas Michaelas Gove'as pareiškė, kad „neįžvelgia“ galimybės surengti tokį referendumą prieš 2024-aisiais numatytus visuotinius JK rinkimus.

Prieš Škotijos nepriklausomybę agituojanti grupė „Scotland in Union“ savo ruožtu pareiškė, kad dauguma šalies gyventojų greitu metu nenori dar vieno „skaldančio referendumo“.

„Užuot išskirdama žmones, vyriausybė turėtų sutelkti dėmesį į bendruomenių subūrimą, kad sukurtume atsigavimą, kuriame niekas neliks nuošalyje“, – sakė grupė.

Tačiau N. Sturgeon tikisi, kad parama nepriklausomybei didės, nes dauguma škotų 2016 metais pasisakė už JK pasilikimą Europos Sąjungoje.

Be to, dėl Škotijos vyriausybės atsako į COVID-19 pandemiją išaugo jos populiarumas palyginti su B. Johnsonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.