Talibai pristatė pirmuosius savo vyriausybės narius, lyderis nurodė jiems laikytis šariato

Talibanas antradienį paskelbė, kad jų naujajai Afganistano vyriausybei vadovaus mula Mohammadas Hasanas Akhundas, kuriam Jungtinės Tautos yra paskelbusios sankcijų, o pagrindiniai postai ministrų kabinete atiteko keliems kitiems aukšto rango talibams.

 Talibanas paskelbė, kad jų naujajai Afganistano vyriausybei vadovaus mula Mohammadas Hasanas Akhundas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Talibanas paskelbė, kad jų naujajai Afganistano vyriausybei vadovaus mula Mohammadas Hasanas Akhundas.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 6:04 PM, atnaujinta Sep 7, 2021, 8:08 PM

Tuo metu Talibano vyriausiasis vadovas Hibatullah Akhundzada nurodė laikytis jiems šariato.

Iš Talibano lopšio Kandaharo kilęs M. H. Akhundas buvo šios svarbios provincijos gubernatoriumi per ankstesnį judėjimo valdymą praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje.

Jis buvo artimas vieno iš Talibano įkūrėjų mulos Omaro bendražygis, ėjo užsienio reikalų viceministro pareigas ir yra įtrauktas į JT juodąjį sąrašą.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas per spaudos konferenciją Kabule sakė, kad vienas iš islamistų judėjimo įkūrėjų – mula Abdul Ghani Baradaras – taps vienu iš dviejų vyriausybės vadovo pavaduotoju.

Antru pavaduotoju paskirtas Abdul Salamas Hanafi, Talibano politinio biuro Kataro sostinėje Dohoje narys.

Mula Yaqoobas, Talibano įkūrėjo ir velionio vyriausiojo lyderio mulos Omaro sūnus, buvo paskirtas gynybos ministru, o vidaus reikalų ministro pareigas užims Sirajuddinas Haqqani (Siradžudinas Hakanis), Haqqani tinklo, laikomo viena kovingiausių Talibano grupuočių, lyderis, kuris taip pat tapo Talibano lyderio pavaduotoju.

JAV valstybės departamento programa „Atlygis už teisingumą“ siūlo kelių milijonų dolerių atlygį už informaciją, kuri lemtų S. Haqqani suėmimą.

Amiras Khanas Muttaqi, Talibano derybininkas Dohoje ir pirmojo režimo kabineto narys, buvo paskirtas užsienio reikalų ministru.

„Kabinetas nėra baigtas, jis tiesiog yra laikinas“, – sakė Z. Mujahidas Vyriausybės informacijos ir žiniasklaidos centre Kabule.

„Mes stengsimės priimti žmonių iš kitų šalies dalių“, – pridūrė jis.

Talibanas valdžią Afganistane užgrobė prieš tris savaites, bet vyriausybės sudėties neskelbė, kol nebuvo baigta JAV vadovaujama evakuacija.

Talibai žadėjo „įtraukią“ vyriausybę, kuri atspindėtų sudėtingą Afganistano etninę struktūrą – nors moterys vargu ar gaus aukščiausių postų.

Talibanas, iš sukilėlių grupės virstantis valdančiąja galia, turės spręsti virtinę didelių problemų, įskaitant Afganistanui gresiančias finansinę ir humanitarinę krizes.

Savo vyriausybę talibai pavadino „Afganistano islamo emyratu“.

Tuo metu Talibano vyriausiasis lyderis antradienį paskelbė savo pirmąją žinią nuo to laiko, kai į valdžią atėjo islamistų judėjimas ir liepė naujai paskirtai vyriausybei laikytis šariato.

„Užtikrinu visus kraštiečius, kad šios figūros daug dirbs, kad šalyje būtų laikomasi islamo taisyklių ir šariato įstatymų“, – sakoma anglų kalba paskelbtame H. Akhundzados pareiškime.

H. Akhundzada vadovauja Talibanui nuo 2016 metų gegužės. Jis yra gimęs Kandahare, religinį išsilavinimą įgijo Pakistane ir 9-ajame dešimtmetyje dalyvavo partizaniniame kare prieš Sovietų Sąjungos pajėgas, pasiųstas į Afganistaną. H. Akhundzada, niekada nematytas viešumoje, yra svarbus talibų dvasinis lyderis ir ne kartą buvo arbitras sprendžiant religinius klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.