Honkongo policija suėmė kruvinų įvykių Tiananmeno aikštėje minėjimo organizatorius

Honkongo policija trečiadienį suėmė keturis asmenis, priklausančius kasmetinį Tiananmeno aikštės įvykių minėjimą organizuojančiai grupei, jai atsisakius bendradarbiauti su tyrimą atliekančiais nacionalinio saugumo pareigūnais.

Trečiadienio rytą buvo suimti dar trys aljanso nariai – Simonas Leungas, Seanas Tangas ir Chan To-wai.<br>Kin Cheung/AFP/Scanpix nuotr.
Trečiadienio rytą buvo suimti dar trys aljanso nariai – Simonas Leungas, Seanas Tangas ir Chan To-wai.<br>Kin Cheung/AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 4:28 PM

Honkongo aljansas, kasmet organizuojantis kruvinų Tiananmeno aikštės įvykių metinių paminėjimą, tapo naujausiu taikiniu Kinijos pernai primesto nacionalinio saugumo įstatymo. Šis griežtas įstatymas buvo priimtas po didelių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų, siekiant užgniaužti bet kokias nepaklusnumo apraiškas.

Aljanso vicepirmininkę garsią teisininkę Chow Hang-tung saugumo policijos pareigūnai išvedė surakintą antrankiais iš jos biuro verslo rajone miesto centre.

Trečiadienio rytą buvo suimti dar trys aljanso nariai – Simonas Leungas, Seanas Tangas ir Chan To-wai, sakoma aljanso pranešime.

Policija patvirtino, kad pritaikius nacionalinio saugumo įstatymą buvo suimti trys vyrai ir viena moteris už tai, kad „nepateikė informacijos“.

Honkongo aljansas yra vienas iš kelių prodemokratiškų grupių, kurių veiklą tiria mieste naujai įkurto nacionalinio saugumo padalinio pareigūnai.

Praėjusį mėnesį policija nurodė šiai grupei perduoti savo finansinius ir kitus dokumentus, apkaltinę užsiimant „užsienio agentės“ veikla.

Tarp prašomų dokumentų buvo visų grupės narių, dalyvavusių jos veikloje nuo grupės įkūrimo 1989 metais, asmeniniai duomenys, taip pat visų susitikimų protokolai, finansiniai įrašai ir susirašinėjimai su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, ginančiomis žmogaus teises ir demokratiją Kinijoje.

Atėjus antradieniui – dienai, kai dokumentai turėjo būti perduoti – aljanso nariai perdavė policijai rašą, kuriame sakoma, kad jų reikalavimas yra neteisėtas ir savavališkas, be to, jiems nebuvo pateikta jokių grupės neteisėtų veiksmų įrodymų.

Aljansas taip paneigė esantis užsienio agentas ir pareiškė, kad yra vietos grupė, ginanti Honkongo gyventojų interesus.

Honkongo aljansas kasmet birželio 4-ąją organizuoja 1989 metų Kinijos susidorojimo su protestuotojais Tiananmeno aikštėje minėjimą, per kurį į Honkongo Viktorijos parką uždegti atminimo žvakučių susirenka dešimtys tūkstančių žmonių. Pastaraisiais metais augant visuomenės nepasitenkinimui dėl Pekino valdymo į minėjimą renkasi vis daugiau žmonių.

Pastaruosius dvejus metus valdžia uždraudė rengti birželio 4-osios minėjimus, o šiemet uždarė Honkongo aljanso valdytą Tiananmeno įvykių muziejų.

Kinijos ir Honkongo pareigūnai taip pat nurodė, kad tokių minėjimų organizavimas ateityje veikiausiai bus laikomas nacionalinio saugumo įstatymo pažeidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.