J. Bidenas ir Xi Jinpingas pirmą kartą per 7 mėnesius pasikalbėjo telefonu

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pirmą kartą per septynis mėnesius pasikalbėjo telefonu su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu, siekdamas užtikrinti, kad abiejų supergalių „konkurencija“ nevirstų „konfliktu“, paskelbė Baltieji rūmai.

 J. Bidenas ir Xi Jinpingas pirmą kartą per 7 mėnesius pasikalbėjo telefonu.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas ir Xi Jinpingas pirmą kartą per 7 mėnesius pasikalbėjo telefonu.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 12:43 PM

Kaip pokalbio metu sakė J. Bidenas, Jungtinės Valstijos nori užtikrinti, „kad dinamika liktų konkurencinė ir ateityje nebūtų jokių situacijų, kai nukrypstama į netyčinį konfliktą“.

JAV prezidento perduotą žinią žurnalistams pacitavo administracijos aukšto rango pareigūnas.

Tuo metu Kinijos valstybinė žiniasklaida penktadienį pranešė, kad abu prezidentai surengė „atvirą, nuodugnią“ diskusiją.

Dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiai „atvirai, nuodugniai ir plačiai aptarė strateginius [klausimus], apsikeitė nuomonėmis dėl Kinijos ir JAV santykių bei abiem šalims rūpimų klausimų“, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Xi Jinpingas J. Bidenui pasakė, kad JAV politika Pekino atžvilgiu sukėlė „rimtų sunkumų“ ir kad santykių sugrąžinimas į normalias vėžes yra labai svarbus „pasaulio likimui“, nurodoma pranešime.

Pekino ir Vašingtono santykiai pastaraisiais metais buvo įtempti dėl prekybos karo ir griežtos JAV pozicijos žmogaus teisių Kinijoje klausimu. Dar labiau santykius apkartino konkurencija dėl dominavimo technologijų srityje ir ginčai dėl COVID-19 kilmės.

Xi Jinpingas per pokalbį su JAV lyderiu įspėjo, kad konfrontacija tarp didžiausių pasaulio ekonomikų „reikštų katastrofą abiem šalims ir pasauliui“.

„Tai, ar Kinija ir JAV gali tinkamai valdyti savo santykius,... labai svarbu ateičiai ir pasaulio likimui, – sakė jis. – Tai šimtmečio klausimas, į kurį privalo atsakyti abi šalys.“

Xi Jinpingas pabrėžė, kad abi šalys turėtų tęsti dialogą dėl klimato kaitos, epidemijų prevencijos ir pasaulio ekonomikos atsigavimo, tuo pačiu metu „gerbdamos nuomonių skirtumus“.

„Kinijos ir JAV santykiai nėra pasirinkti leidžiantis klausimas dėl to, ar padaryti gerą darbą, ar ne, – kalbėjo jis. – [Tai] privalomas atsakyti klausimas, kaip padaryti gerą darbą.“

„Atsakingai valdomi“ dvišaliai santykiai

Praėjusį kartą J. Bidenas ir Xi Jinpingas telefonu kalbėjosi vasarį, netrukus po JAV prezidento inauguracijos. Tąkart pokalbis truko dvi valandas.

Ketvirtadienio pokalbis užtruko pusantros valandos.

Vašingtono ir Pekino santykiai smarkiai pablogėjo valdant ankstesniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui, pradėjusiam prekybos karą tarp pirmosios ir antrosios pasaulio ekonomikų. J. Bideno administracija – nors ragino siekti daugiašališkumo ir atsisakyti D. Trumpo ideologijos „pirmiausia Amerika“ – paliko galioti muito mokesčius ir toliau laikosi griežtos pozicijos kitose ginčijamose srityse.

Tačiau Baltieji rūmai užsiminė, kad diplomatinė aklavietė yra netvari ir potencialiai pavojinga, todėl reikėjo lyderių įsikišimo per ketvirtadienio pokalbį.

„Sveikiname ryžtingą konkurenciją, bet nenorime, kad konkurencija virstų konfliktu“, – žurnalistams sakė minėtas pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Skambučio tikslas buvo nustatyti „kreipiamuosius bėgius“, kad šalių santykius būtų galima „atsakingai valdyti“. Tai apima ir garantijas, kad Kinija JAV veiksmų „nesuprastų klaidingai“, sakė pareigūnas.

Žemesnio lygio bandymai kalbėtis su Kinija klostėsi nelabai sėkmingai, ypač per piktą JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Kinijos aukšto rango pareigūnų ginčą kovo mėnesį Ankoridže Aliaskoje surengto susitikimo metu.

„Nesame labai patenkinti savo pašnekovų elgesiu“, – sakė minėtas administracijos aukšto rango pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.