Krizės kratoma Bulgarija lapkričio 14-ąją rengs naujus parlamento rinkimus

Bulgarija lapkričio 14-ąją rengs naujus parlamento rinkimus ir taip bandys išspręsti šalyje užsitęsusią politinę krizę, dėl kurios šalyje nėra nuolatinės vyriausybės, šeštadienį pranešė prezidentas Rumenas Radevas.

Bulgarija lapkričio 14-ąją rengs naujus parlamento rinkimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Bulgarija lapkričio 14-ąją rengs naujus parlamento rinkimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2021, 4:17 PM, atnaujinta Sep 11, 2021, 4:19 PM

Bulgarai jau balsavo balandį ir liepą, tačiau šių rinkimų rezultatai lėmė susiskaldžiusią šalies leidžiamąją valdžią. Nė viena partija nesugebėjo suformuoti ministrų kabineto, kuris pakeistų beveik dešimtmetį kone be pertraukų dirbusio konservatorių ministro pirmininko Boiko Borisovo vyriausybę.

Rinkimai vyks lapkričio 14-ąją“, – šiauriniame šalies mieste Plevene pareiškė R. Radevas.

Jis pridūrė, kad rinkimai vyks tą pačią dieną, kada numatytas ir prezidento rinkimų pirmasis turas.

R. Radevas, kuris siekia būti perrinktas antrajai kadencijai, dar turi pasirašyti oficialų dekretą, kuriuo paleistų parlamentą ir paskirtų specialią administraciją, kuri rengs rinkimus.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad ekspremjero B. Borisovo konservatyvioji partija GERB turėtų surinkti daugiausiai balsų ir aplenkti partiją „Yra tokia tauta“ (ITN), kuriai vadovauja populiarus dainininkas Slavis Trifonovas.

Vis dėlto apklausos rodo, kad bus išrinktas susiskaldęs parlamentas.

Bulgarija yra parlamentinė respublika ir jos 240 vietų asamblėja, renkama ketveriems metams, tvirtina ministrų kabinetą.

Šios Europos Sąjungos narės prezidento vaidmuo yra daugiausia reprezentacinis, kaip valstybės vadovo ir vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, bet kadenciją baigiančio, socialistų remiamo prezidento R. Radevo reikšmė per krizę išaugo.

Jo populiarumas padidėjo jam parėmus didžiulius praėjusios vasaros mitingus prieš korupciją ir konservatyvų premjerą B. Borisovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.