Rugsėjo 11-osios atakų chronologija

Jungtinės Valstijos šeštadienį mini beveik 3 tūkst. žmonių gyvybių nusinešusių Rugsėjo 11-osios atakų 20-ąsias metines.

2001 metais tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įvykdyti smūgiai užgrobtais lėktuvais buvo pirmoji užsienio jėgų ataka žemyninėje dalyje per beveik du šimtmečius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2001 metais tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įvykdyti smūgiai užgrobtais lėktuvais buvo pirmoji užsienio jėgų ataka žemyninėje dalyje per beveik du šimtmečius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2021, 9:40 AM, atnaujinta Sep 11, 2021, 9:42 AM

2001 metais tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įvykdyti smūgiai užgrobtais lėktuvais buvo pirmoji užsienio jėgų ataka žemyninėje dalyje per beveik du šimtmečius.

Ji sugriovė amerikiečių saugumo jausmą ir nukreipė Vakarus į karą Afganistane. Ši karinė operacija galiausiai baigėsi nesėkme, Talibanui šiemet vėl sugrįžus į valdžią, kai buvo išvestos užsienio pajėgos.

Islamo ekstremistams nukreipus du keleivinius lainerius į Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižius Niujorke žuvo 2 753 žmonės.

Trečias komercinis laineris rėžėsi į Pentagono pastatą, kur žuvo 184 žmonės. Dar 40 žmonių žuvo ketvirtajam lėktuvui sudužus viename žemės ūkio lauke ties Šanksviliu Pensilvanijos valstijoje, kai orlaivio keleiviai sukilo prieš užgrobėjus.

Žemiau pateikiama lemtingos dienos, pakeitusios JAV istorijos kursą, įvykių chronologija, paremta Rugsėjo 11-osio memorialo tinklalapio ir Rugsėjo 11-osios komisijos tyrimo ataskaitos informacija.

8 val. 46 min. – pirmojo lėktuvo smūgis

Oro bendrovės „American Airline“ 11-ojo reiso laineris „Boeing 767“, turėjęs iš Bostono skristi į Los Andželą, įsirėžė į Pasaulio prekybos centro Šiaurinį dangoraižį. Lėktuve buvo iš viso 92 žmonės, įskaitant penkis pagrobėjus.

Po smūgio pastato fasade liko žiojėti didžiulė skylė. Iš dangoraižio viršutinių aukštų į padangę kilo tirštų dūmų šleifas.

9 val. 3 min. – smūgis antrajam dangoraižiui

Oro bendrovės „United Airlines“ 175-ojo reiso „Boeing 767“, irgi turėjęs skristi iš Bostono į Los Andželą, rėžėsi į PPC Pietinį dangoraižį, sukeldamas didžiulį sprogimą. Šiame lėktuve buvo 65 žmonės, įskaitant penkis pagrobėjus.

9 val. 5 min. – informuojamas prezidentas

Baltųjų rūmų personalo vadovas apie ataką prieš Jungtines Valstijas praneša prezidentui George'ui W. Bush'ui. Šis tuo metu skaitė iš knygelės vaikams per susitikimą su mokiniais vienoje Floridos pradinėje mokykloje.

9 val. 30 min. – prezidento pareiškimas

G. W. Bushas per trumpą pasisakymą mokykloje pareiškia, kad šie sprogimai yra „numanoma teroristinė ataka“. Jis įsako atlikti „viso masto tyrimą, kad būtų sumedžioti ir surasti vyrukai, įvykdę šiuos aktus“.

9 val. 37 min. – smūgis Pentagonui

Į Los Andželą turėjęs skristi „American Airlines“ 77-ojo reiso „Boeing 757“, pakilęs iš Vašingtono Dulleso oro uosto su 64 žmonėmis, įskaitant penkis pagrobėjus, įsirėžė į Pentagono, esančio šalia JAV sostinės, vakarinį fasadą.

9 val. 37 min. – nutupdomi lėktuvai

JAV Federalinė aviacijos administracija paliepė visiems komercinių reisų lėktuvams Jungtinių Valstijų oro erdvėje kuo greičiau nusileisti. Kiek anksčiau buvo sustabdyti visi išvykstantys reisai.

9 val. 59 min. – Pietinio dangoraižio griūtis

Pasaulio prekybos centro Pietinis dangoraižis praėjus 56 minutėms po lėktuvo smūgio susmunka, pakeldamas į orą milžinišką dūmų ir dulkių debesį.

10 val. 3 min. – laineris sudūžta Pensilvanijoje

„United Airlines“ 93-iojo reiso „Boeing 757“, skridęs iš Niuarko į San Fransiską, sudužo viename Pensilvanijos valstijos lauke netoli Šanksvilio. Laineryje buvo iš visos 44 žmonės.

Įgulos nariai ir keleiviai susigrūmė su lėktuvą užgrobusiais keturiais ekstremistais, kai sužinojo apie kitas atakas.

10 val. 28 min. – Šiaurinio dangoraižio griūtis

PPC Šiaurinis dangoraižis sugriuvo praėjus 1 val. 42 min. po jam tekusio smūgio. Žemutinį Manhataną apgaubia milžiniškas dulkių debesis.

20 val. 30 min. – prezidento kalba

Kreipdamasis į tautą iš Ovaliojo kabineto G. W. Bushas pasmerkė atakas kaip „piktadariškus, pasibjaurėtinus teroro aktus“.

Jis pranešė, kad žuvo tūkstančiai žmonių, ir pabrėžė, jog Vašingtonui „nebus skirtumo tarp teroristų, įvykdžiusių šiuos aktus, ir tų, kas juos priglaudžia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.