Afganistano policija sugrįžo į darbą Kabulo oro uoste, dirbs kartu su Talibanu

Afganistano policija sugrįžo į darbą Kabulo oro uoste ir pirmąkart nuo islamistų grįžimo į valdžią budėjo kontrolės postuose kartu su Talibano sargybiniais, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Afganistano policija sugrįžo į darbą Kabulo oro uoste ir pirmąkart nuo islamistų grįžimo į valdžią budėjo kontrolės postuose kartu su Talibano sargybiniais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Afganistano policija sugrįžo į darbą Kabulo oro uoste ir pirmąkart nuo islamistų grįžimo į valdžią budėjo kontrolės postuose kartu su Talibano sargybiniais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2021, 1:44 PM, atnaujinta Sep 12, 2021, 1:46 PM

Kai praėjusį mėnesį talibai įsiveržė į sostinę ir nuvertė Vakarų remtą vyriausybę, policija paliko savo postus, būgštaudama, kad gali nukentėti nuo islamistų veiksmų.

Tačiau du pareigūnai dabar pareiškė, kad šeštadienį grįžo į darbą, sulaukę Talibano vadų skambučių.

Sekmadienį naujienų agentūros AFP korespondentas oro uoste pastebėjo pasieniečius, dislokuotus keliuose kontrolės postuose prie pagrindinių oro uosto pastatų, įskaitant vidaus terminalą.

Talibanas teigia paskelbęs visuotinę amnestiją asmenims, dirbusiems buvusiai vyriausybei, įskaitant kariuomenės, policijos ir saugumo tarnybų narius.

Naujoji valdžia sako norinti integruoti oponentus, tačiau nepaaiškino, kaip bus įgyvendinami tokie planai. Be to, lieka neaišku, kaip bus išlaikomas saugumo aparatas, kurį sudaro apie 600 tūkst. žmonių.

Kabulo oro uostas buvo smarkiai apgadintas per chaotišką daugiau kaip 120 tūkst. žmonių evakuaciją, užsibaigusią rugpjūčio 30 dieną išvedus visus JAV karius.

Talibanas, pasitelkdamas Kataro techninę pagalbą, skuba atnaujinti sostinės oro uosto visavertį darbą.

Jungtiniai Arabų Emyratai įrengė oro tiltą, kuriuo į Afganistaną gabenama tonos humanitarinių prekių, tokių kaip medicininiai reikmenys ir maisto atsargos.

Pastarosiomis dienomis bendrovė „Qatar Airways“ iš Kabulo vykdė užsakomuosius reisus, kuriais daugiausia skrenda užsieniečiai ir afganistaniečiai, nespėję palikti šalį evakuacijos metu.

Afganistano oro linijos praėjusią savaitę atnaujino vidaus skrydžius, o kompanija „Pakistan International Airlines“ artimiausiomis dienomis turėtų pradėti skrydžius iš Islamabado į Kabulą.

Kabulo oro uoste į darbus taip pat sugrįžo kai kurios moterys – 12 iš daugiau kaip 80, dirbusių čia iki rugpjūčio 15-osios, kai valdžią šalyje užgrobė Talibanas.

Tačiau jos yra tarp nedaugelio moterų, kurioms leista grįžti į darbą. Talibanas daugumai moterų liepė likti namuose iki atskiro pranešimo.

Šešios oro uosto darbuotojos šeštadienį stovėjo prie pagrindinio įėjimo, kur kalbėjosi ir juokavo laukdamos, kol reikės patikrinti vienu vidaus reisu skrendančias keleives.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.