A. Blinkenas Kongrese gynė J. Bideno sprendimą išvesti karius iš Afganistano

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pirmadienį per klausymus Atstovų Rūmuose sakė, kad Afganistano vyriausybės pajėgos būtų nepajėgios savarankiškai užtikrinti šalies kontrolę, net jei amerikiečių kariai būtų likę toje šalyje.

A. Blinkenas Kongrese gynė J. Bideno sprendimą išvesti karius iš Afganistano.<br> AFP/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas Kongrese gynė J. Bideno sprendimą išvesti karius iš Afganistano.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-14 12:49, atnaujinta 2021-09-14 14:43

„Skubią evakuaciją nulėmė Afganistano saugumo pajėgų ir vyriausybės žlugimas. Ištisus metus nuolat vertinome jų pajėgas ir svarstėme kelis scenarijus. Tačiau net pesimistiškiausias iš jų nenumatė, kad vyriausybės pajėgos Kabule atiduos miestą – juolab kol sostinėje dar buvo amerikiečių karių“, – kalbėjo A. Blinkenas Užsienio reikalų komiteto posėdyje.

„Nėra jokių įrodymų, kad ilgesnis buvimas būtų padaręs Afganistano saugumo pajėgas ir vyriausybę tvaresnes ir savarankiškesnes. Jei nepakako 20 metų ir šimtų milijardų dolerių vertės paramos, įrangos bei karinio paruošimo, ar būtų ką nors pakeitę dar vieneri, penkeri ar dešimt metų?“ – klausė jis.

A. Blinkenas dar kartą pabrėžė, kad „strateginės JAV varžovės, tokios kaip Kinija ir Rusija, arba priešininkai, tokie kaip Iranas ir Šiaurės Korėja, labiausiai norėtų, kad Amerika dar dešimtmetį liktų įklimpusi Afganistane“.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas demokratas Gregory Meeksas posėdžio pradžioje pavadino teisingu prezidento Joe Bideno administracijos sprendimą išvesti karius, tačiau pažymėjo, kad šis procesas galėjo vykti kitaip.

G. Meeksas apkaltino buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl Afganistane kilusių problemų, ypač griežtai kritikuodamas jo susitarimą su Talibanu.

Tuo metu komiteto pirmininko pavaduotojas respublikonas Michaelas McCaulas pažėrė aštrios kritikos dabartinei administracijai dėl padėties Afganistane.

„Niekada nemaniau, kad pamatysiu besąlygišką pasidavimą talibams“, – sakė M. McCaulas ir pridūrė, kad JAV „paliko priešo malonei amerikiečius, taip pat vertėjus, kuriuos jūs, valstybės sekretoriau, ir prezidentas žadėjote apsaugoti“.

J. Bidenas rugpjūčio 31 dieną oficialiai paskelbė apie du dešimtmečius trukusio karo, prasidėjusio JAV ir jų sąjungininkių įsiveržimu į Afganistaną po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, pabaigą.

Anksčiau tą mėnesį Talibano kovotojai, nesulaukę beveik jokio pasipriešinimo, užėmė kone visą Afganistano teritoriją, įskaitant visus pagrindinius šalies miestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.