Borisui Johnsonui pertvarkant vyriausybę, posto neteko URM vadovas

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį pertvarko savo ministrų kabinetą, „kad būtų galima geriau atsigauti nuo pandemijos“.

B. Johnsonas paskyrė D. Raabą vicepremjeru ir teisingumo sekretoriumi.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas paskyrė D. Raabą vicepremjeru ir teisingumo sekretoriumi.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 5:58 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 6:49 PM

Premjeras pažemino pareigose užsienio reikalų sekretorių Dominicą Raabą, pranešė Dauningo gatvė.

B. Johnsonas paskyrė D. Raabą vicepremjeru ir teisingumo sekretoriumi.

D. Raabas, balandį pavadavęs B. Johnsoną, kai šis dėl COVID-19 gulėjo reanimacijoje, sulaukė daug kritikos dėl savo atsako į krizę Afganistane.

Dauningo gatvė nurodė, kad URM vadovo poste D. Raabą keičia užsienio prekybos sekretorės pareigas iki šiol ėjusi Liz Truss, pasiekusi virtinę tarptautinių susitarimų po sausį įvykusio galutinio Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Ji yra vos antroji moteris JK istorijoje, stojusi prie URM vairo.

Savo posto taip pat neteko teisingumo sekretorius Robertas Bucklandas, būsto reikalų sekretorius Robertas Jenrickas bei švietimo sekretorius Gavinas Williamsonas.

Neapgalvotais poelgiais garsėjantis G. Williamsonas buvo pirmasis ministras, leidęs suprasti, kad nebedirbs vyriausybėje. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis paskelbė, kad jam buvo didelė „garbė“ dirbti švietimo sekretoriumi nuo 2019 metų, kai B. Johnsonas perėmė vadovavimą vyriausybei, žadėdamas „įvykdyti „Brexit“.

Dabar, kai JK išstojo iš Europos Sąjungos po ilgus metus trukusio skyrybų proceso, konservatorių vyriausybė kovoja su pandemija, dėl kurios mirtingumas šalyje yra vienas didžiausių pasaulyje.

Antradienį B. Johnsonas pristatė savo planą sugrąžinti suvaržymus, jeigu to prireiks artėjant sunkiems žiemos mėnesiams, siekiant išvengti naujos krizės Nacionalinėje sveikatos tarnyboje (NHS). Baiminamasi, kad žiemą hospitalizuojamų pacientų skaičius gali labai išaugti.

Po ilgas dienas trukusių spėlionių šaltinis Dauningo gatvėje anksčiau trečiadienį patvirtino, kad vyriausybės pertvarkymas jau vyksta. Pasak jo, B. Johnsonas nori „suburti stiprią ir vieningą komandą, kad [šalis] geriau atsigautų nuo pandemijos“.

„Premjeras ministrus paskirs šią popietę, pagrindinį dėmesį skirdamas visos šalies suvienijimui ir sulyginimui“, – pridūrė šaltinis.

Atostogos kritus Kabului

D. Raabas atostogavo vienoje Graikijos saloje, kai vyriausybė skubėjo evakuoti JK piliečius ir Vakarams talkinusius afganistaniečius, praėjusį mėnesį Talibanui užgrobus valdžią šioje Vidurio Azijos valstybėje.

Tuo metu G. Williamsonas sulaukė lavinos skundų dėl to, kaip Britaniją apėmus koronaviruso epidemijai buvo uždaromos mokyklos, organizuojami egzaminai ir priimama į universitetus.

R. Bucklandas ir R. Jenrickas tviteryje jau anksčiau patvirtino, kad jų vyriausybėje neliks.

„Į kitą nuotykį“, – parašė R. Bucklandas.

Dauningo gatvė patvirtino, kad „Brexit“ politikos koordinatorius Michaelas Gove'as keičia R. Jenricką būsto reikalų sekretoriaus poste.

Tuo metu vidaus reikalų sekretorė Priti Patel – dar vieną užkietėjusi JK išstojimo iš ES šalininkė, savo postą išsaugojo. Ji buvo spaudžiama dėl padidėjusio migrantų iš Prancūzijos srauto ir įtariamo darbuotojų ujimo jos vadovaujamoje ministerijoje.

Iždo kancleris Rishi Sunakas, prižiūrėjęs didžiulę ekonominės paramos pandemijos metu programą, taip pat liko savo pareigose.

B. Johnsonui susitikus su kolegomis savo kabinete Bendruomenių Rūmuose, toliau nuo akylai stebimo Dauningo gatvės 10-uoju numeriu pažymėto vyriausybės pastato, jo oficialus atstovas patikino, jog premjeras supranta, „įvairove pasižyminčio kabineto svarbą“.

Tačiau atstovas nedavė jokių garantijų, kad moterų atstovavimas ministrų komandoje išliks toks didelis kaip dabar.

Pernai su B. Johnsonu susipykęs „Brexit“ kampanijos strategas Dominicas Cummingsas ministrų kabineto pertvarkymą pavadino „Carrie pertvarkymu“, leisdamas suprasti, kad per jį postus gaus premjero žmonos sąjungininkai.

Dauningo gatvės atstovas tai paneigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.