Kijevas: Rusijos rinkimai Kryme ir Donbase pažeidžia tarptautinę teisę

Ukraina ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ši pažeidžia tarptautinę teisę organizuodama parlamento rinkimus aneksuotame Krymo pusiasalyje ir leisdama prorusiškų separatistų kontroliuojamų regionų gyventojams dalyvauti balsavime.

 Kijevas: Rusijos rinkimai Kryme ir Donbase pažeidžia tarptautinę teisę.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Kijevas: Rusijos rinkimai Kryme ir Donbase pažeidžia tarptautinę teisę.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-16 15:48, atnaujinta 2022-04-07 18:07

Rusija šį Ukrainos pusiasalį aneksavo 2014 metais. Kijevas ir jo sąjungininkai kaltina Maskvą, kad ši remia prorusiškus separatistus dviejuose rytiniuose Ukrainos regionuose, savavališkai pasiskelbusiuose nepriklausomomis respublikomis.

Rusiškus pasus turintiems Luhansko ir Donecko gyventojams buvo leista balsuoti nuo penktadienio iki sekmadienio vyksiančiuose rinkimuose į Rusijos parlamento žemuosius rūmus – Valstybės Dūmą.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba žurnalistams sakė, kad Maskva „pažeidžia tarptautinę teisę“ organizuodama balsavimą rytiniuose Ukrainos regionuose ir Kryme.

„Rusijos Federacija turi vienintelį statusą – okupaciją vykdančios valstybės“, – sakė D. Kuleba ir pridūrė, kad Maskvai „vieną dieną teks sumokėti“.

Nuo 2014 metų rusenantis konfliktas tarp Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų separatistų, jau pareikalavęs 13 tūkst. gyvybių, pastarosiomis dienomis vėl suintensyvėjo.

Nuo 2019 metų saugiau kaip 600 tūkst. žmonių Donecke ir Luhanske gavo rusiškus pasus ir galės atiduoti balsą internetu arba Rostove.

Kryme rinkimus Maskva organizuoja nuo 2016 metų, po kontroversiško referendumo dėl integracijos su Rusija, ir spaudžia vietos gyventojus įgyti rusiškus pasus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.