ES apgailestauja dėl Rusijos atsisakymo pratęsti stebėtojų misiją jos pasienyje su Ukraina

Europos Sąjungos vadovai išreiškė apgailestavimą dėl Rusijos atsisakymo nuo spalio pradžios pratęsti Rusijos ir Ukrainos pasienyje dislokuotų tarptautinių stebėtojų misijos mandatą.

 ES apgailestauja dėl Rusijos atsisakymo pratęsti stebėtojų misiją jos pasienyje su Ukraina (asociatyvi nuotr.)<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 ES apgailestauja dėl Rusijos atsisakymo pratęsti stebėtojų misiją jos pasienyje su Ukraina (asociatyvi nuotr.)<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 4:33 PM

„Europos Sąjunga apgailestauja dėl Rusijos sprendimo neduoti leidimo pratęsti sienų stebėjimo misijos Gukovo ir Donecko [sienos perėjų] postuose mandatą po rugsėjo 30 dienos“, – sakoma ES vardu paskelbtame pareiškime, kuris buvo padarytas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) nuolatinės tarybos plenariniame posėdyje Vienoje.

Dokumente pažymima, kad ši misija kartu su specialia stebėjimo misija ir trišale kontaktine grupe yra svarbūs ESBO instrumentai sprendžiant konfliktą Rytų Ukrainoje.

ES priminė, kad Minsko susitarimuose nustatytas nuolatinis ESBO sienų stebėjimas ir kontrolė, o veiksmingas sienos stebėjimas yra svarbus siekiant ilgalaikio politinio sprendinio konfliktui, be to, jis yra neatskiriama pastangų stiprinti stabilumą ir saugumą regione dalis.

„Tas faktas, kad Rusija, būdama konflikto šalis, šios misijos priimančioji šalis ir Minsko susitarimus pasirašiusi šalis, nusprendžia nutraukti misijos darbą, yra akivaizdus žingsnis atgal ieškant taikaus konflikto sureguliavimo. Mes giliai apgailestaujame dėl šio Rusijos sprendimo“, – sakoma pareiškime.

Anksčiau ESBO spaudos tarnyba pranešė, kad misijos mandatas Rusijos ir Ukrainos pasienyje baigia galioti rugsėjo 30 dieną. Rugsėjo 2 dieną Rusija pranešė, kad neketina jo pratęsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.