Padėtis kaista: Prancūzija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius JAV ir Australijoje

Prancūzija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius JAV ir Australijoje, penktadienį pranešė prancūzų diplomatijos vadovas Jeanas-Yves'as Le Drianas, naujam Kanberos, Vašingtono ir Londono saugumo aljansui (AUKUS) paskandinus didelį australų kontraktą dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Prancūzija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius JAV ir Australijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prancūzija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorius JAV ir Australijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2021, 9:08 AM, atnaujinta Sep 18, 2021, 12:20 PM

Pranešime J.-Y. Le Drianas sakė, kad nuspręsta nedelsiant atšaukti konsultacijoms abu prancūzų ambasadorius dėl „išskirtinio Australijos ir JAV rugsėjo 15 dieną paskelbtų pranešimų rimtumo“.

Kanberos sprendimas atsisakyti vandenyno klasės povandeninių laivų projekto, ties kuriuo Australija ir Prancūzija dirbo nuo 2016 metų, yra „nepriimtinas sąjungininkų ir partnerių elgesys“, sakė ministras.

„To padariniai daro įtaką pačiai mūsų sąjungų, partnerysčių koncepcijai bei Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono svarbai Europai“, – pridūrė jis.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė apie naują Australijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės gynybos aljansą ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

Paktas plačiai vertinamas kaip skirtas kovoti su Kinijos kilimu.

Toks žingsnis supykdė Prancūziją, kuri prarado sutartį tiekti Australijai įprastus povandeninius laivus, kurių vertė 2016 metais, kai buvo pasirašytas kontraktas, siekė 50 mlrd. Australijos dolerių (31 mlrd. eurų).

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas pareiškė „apgailestaujantis“ dėl Prancūzijos ambasadoriaus atšaukimo, tačiau pridūrė: „Artimiausiomis dienomis ir toliau stengsimės išspręsti savo nesutarimus, kaip tai darėme kituose mūsų ilgalaikio aljanso etapuose.“

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as tviteryje sakė, kad Vašingtonas supranta Prancūzijos poziciją ir „glaudžiai bendrauja“ su Paryžiumi.

Jis pridūrė, kad šis klausimas bus svarstomas „aukštesniame lygmenyje“, įskaitant kitą savaitę vyksiančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kurioje dalyvaus ir J.-Y. Le Drianas, ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Tuo metu Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby pripažino, kad ankstesni JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino ir jo kolegės prancūzės Florence Parly pokalbiai telefonu parodė, kad „dar reikia daug nuveikti mūsų gynybinių santykių su Prancūzija atžvilgiu“.

„Tiesiogiai veikia viziją“

Prancūzų ambasadorių atšaukimas iš JAV ir Australijos – svarbių Prancūzijos sąjungininkių – yra beprecedentis sprendimas. Tai yra paskutinis diplomatinis žingsnis, kurio imamasi, kai konfliktuojančių šalių santykiai patenka į krizę, bet jis yra labai neįprastas tarp sąjungininkių.

„Esu atšaukiamas konsultacijoms į Paryžių, – tviteryje parašė Prancūzijos ambasadorius JAV Philippe'as Etienne'as. – Tai vyksta po pranešimų, tiesiogiai veikiančių mūsų aljansų, mūsų partnerysčių viziją bei Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono svarbai Europai.“

Paryžius laiko save svarbia jėga Indijos ir Ramiojo vandenyno regione dėl užjūrio teritorijų, tokių kaip Naujoji Kaledonija ir Prancūzijos Polinezija, suteikiančių jai strateginį ir karinį įsitvirtinimą, kuriam neprilygsta jokia kita Europos šalis.

Prancūzija nesistengė užmaskuoti savo pykčio dar prieš ambasadorių atšaukimą. Ketvirtadienį J.-I. Le Drianas apkaltino Kanberą suvarius Paryžiui „dūrį į nugarą“, o Vašingtoną – eksprezidento Donaldo Trumpo laikų elgesiu dėl povandeninių laivų susitarimo.

Šis ginčas bent jau kol kas pristabdė viltis, kad po D. Trumpo prezidentavimo atgims Paryžiaus ir Vašingtono santykiai, vadovaujant J. Bidenui ir jo valstybės sekretoriui A. Blinkenui, laisvai kalbančiam prancūziškai ir besimokiusiam Prancūzijos sostinėje.

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as penktadienį taip pat pareiškė, kad po tokio sprendimo dėl povandeninių laivų Paryžius negali pasitikėti Kanbera tebevykstančiose derybose dėl prekybos susitarimo tarp Europos Sąjungos ir Australijos.

Be to, Prancūzija atšaukė penktadienį ambasadoje Vašingtone turėjusį vykti pokylį.

Juo planuota paminėti lemiamo Amerikos revoliucijos jūrų mūšio, kuriame svarbus vaidmuo teko Prancūzijai, metines.

„Itin neatsakinga“

Anksčiau Australija atmetė Kinijos pyktį dėl jos sprendimo įgyti amerikietiškų branduolinių povandeninių laivų, kartu pažadėdama ginti teisinės valstybės principą oro erdvėje ir vandenyse, į kuriuos Pekinas reiškia pretenzijas.

Pekinas naująjį aljansą pavadino „itin neatsakinga“ grėsme regiono stabilumui, suabejojo Australijos įsipareigojimu branduolinio ginklo neplatinimui ir perspėjo Vakarų sąjungininkes, kad jos rizikuoja „persišauti sau koją“.

Kinija turi savo „labai žymią branduolinių povandeninių laivų statymo programą“, penktadienį interviu radijo stočiai 2GB tvirtino Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas.

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą išteklių turtingą Pietų Kinijos jūrą, kuria kasmet gabenama trilijonų dolerių vertės prekių, ir atmeta konkuruojančias Brunėjaus, Malaizijos, Filipinų, Taivano ir Vietnamo pretenzijas.

Pekinas kaltinamas ten dislokavęs daugybę karinės technikos, įskaitant priešlaivines raketas ir raketas „žemė-oras“, be to, Kinija ignoravo 2016 metų tarptautinio tribunolo sprendimą, kad jos istorinės pretenzijos į beveik visus Pietų Kinijos jūros vandenis yra nepagrįstos.

Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne Vašingtone sakė, kad supranta Paryžiaus „nusivylimą“ ir tikisi bendradarbiauti su Prancūzija, kad ji suprastų, „kokią vertę teikiame dvišaliams santykiams ir darbą, kurį norime tęsti kartu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.