Graikijos Samo saloje gaisras nuniokojo migrantų stovyklą

Graikijos Samo saloje įsikūrusioje Vačio migrantų stovykloje sekmadienį vakare kilo didelis gaisras, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Gaisras Graikijos migrantų stovykloje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gaisras Graikijos migrantų stovykloje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-20 08:26, atnaujinta 2021-09-20 11:33

Tačiau liepsnoms tebesiaučiant Samo meras Girgas Stancas AFP sakė, kad stovykla buvo visiškai evakuota. Netoli jos esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje matėsi susirinkę daugelis migrantų, tarp jų – keli verkiantys vaikai.

Penkis gaisrinius automobilius pasitelkę ugniagesiai kovojo su gaisru, kuris, kaip vėliau sekmadienį pranešė Migracijos ministerija, buvo suvaldytas.

„Ten tebesantiems asmenims pavojaus nėra, nes gaisras kilo apleistose pašiūrėse vakarinėje stovyklos pusėje“, – sakoma ministerijos pranešime.

Stovykloje, kuri šio mėnesio pabaigoje turi būti uždaryta, tebegyveno 300 žmonių. Pirmadienį jie turėjo būti perkelti į naują „uždarą“ stovyklą, savaitgalį atidarytą migracijos ministro Nočio Mitarakio.

Šeštadienį atidaryta naujoji Samo stovykla yra pirmoji iš penkių tokių centrų, kuriems priešinasi žmogaus teisių aktyvistai, manantys, kad šiose įstaigose taikomos pernelyg griežtos kontrolės priemonės.

Stovyklą, kurios plotas – 12 tūkst. kv. metrų, juosia dviguba spygliuotos vielos tvora; joje taip pat įrengtos stebėjimo kameros, rentgeno skeneriai ir magnetinės durys.

Joje taip pat veikia sulaikymo centras, skirtas migrantams, kuriems atsisakyta suteikti prieglobstį, taip pat atvykėliams, kuriuos nuspręsta išsiųsti atgal į Turkiją.

Aktyvistai jau ilgą laiką smerkė sąlygas Vačio stovykloje Samo saloje.

Vienoje iš Egėjo jūros salų, priimančių iš netoliese esančios Turkijos atvykstančius migrantus, įsikūrusiame centre 2015–2016 metais buvo suteiktas prieglobstis beveik 7 tūkst. migrantų. Įrengiant stovyklą buvo planuota, kad joje gyvens vos 680 žmonių.

Prieš metus ugnis nuniokojo netoliese esančioje Lesbo saloje veikusią perpildytą Morijos stovyklą. Ją sunaikino du iš eilės kilę gaisrai, dėl kurių kelioms dienoms buvo likę be pastogės 13 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.