JAV: Rusija neleido žmonėms naudotis teisėmis rinkimuose

JAV valstybės departamentas pirmadienį suabejojo Rusijos parlamento rinkimų sąžiningumu ir sakė, kad vyriausybės represijos prieš kritikus neleido žmonėms naudotis pilietinėmis teisėmis.

 JAV: Rusija neleido žmonėms naudotis teisėmis rinkimuose.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 JAV: Rusija neleido žmonėms naudotis teisėmis rinkimuose.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 7:49 PM

„Rugsėjo 17–19 dienomis vykę Dūmos rinkimai Rusijos Federacijoje vyko sąlygomis, kurios nebuvo palankios laisvam ir sąžiningam procesui“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Jis pabrėžė, kad represijos „neleido Rusijos žmonėms naudotis savo pilietinėmis ir politinėmis teisėmis“.

Pasak jo, vyriausybė naudojo įstatymus prieš tariamas ekstremistines organizacijas, „užsienio agentus“ ir nepageidaujamas organizacijas, ir tai „smarkiai apribojo politinį pliuralizmą“ per šiuos rinkimus.

Suvaržymai lydėjo „plačiai dėtas pastangas nustumti į šalį nepriklausomas politines figūras“ ir neleido nepriklausomoms užsienio agentūroms stebėti rinkimų, sakoma N. Price'o pareiškime.

„Raginame Rusiją vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus gerbti žmogaus teises ir pagrindines laisves, ir nutraukti savo spaudimo kampaniją prieš pilietinę visuomenę, politinę opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą“, – sakoma jame.

JAV pareiškimas pasirodė Rusijos opozicijai apkaltinus valdžią masiniu rinkimų rezultatų klastojimu. Pirmadienį paskelbti rezultatai parodė, kad prezidentą Vladimirą Putiną remianti valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ užsitikrino absoliučią daugumą Valstybės Dūmoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.