Rusijos valdančioji partija tvirtina per rinkimus gavusi dviejų trečdalių daugumą Čečėnijos lyderis R. Kadyrovas rinkimuose gavo 99 proc. balsų

Rusijos valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ pirmadienį pareiškė užsitikrinusi dviejų trečdalių balsų daugumą per Valstybės Dūmos rinkimus, kuriuos opozicija vadina suklastotais.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 10:58 AM, atnaujinta Sep 20, 2021, 2:15 PM

„Vieningosios Rusijos“ generalinės tarybos sekretorius Andrejus Turčiakas žurnalistams sakė, kad po sekmadienį pasibaigusio tris dienas trukusio balsavimo ši politinė jėga gaus 120 mandatų pagal partijos sąrašą ir dar 195 – vienmandatėse apygardose. Taigi, 450 vietų parlamente dirbs iš viso 315 jos narių.

A. Turčako teigimu, partija iškovojo „įtikinamą ir švarią pergalę“, o per rinkimus nebuvo užfiksuota jokių reikšmingų pažeidimų.

Pasak jo, „Vieningoji Rusija“ taip pat laimėjo vietos įstatymų leidžiamųjų institucijų rinkimus 39 šalies regionuose.

Parlamento ir vietos valdžios rinkimai buvo surengti po beprecedenčio susidorojimo su opozicijos veikėjais, įskaitant įkalintą garsiausią Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

Suskaičiavus 85 proc. balsų, „Vieningoji Rusija“ pirmavo surinkusi 49,76 proc. balsų; antroje vietoje buvo Komunistų partija, užsitikrinusi 19,61 proc. elektorato palaikymą.

A. Navalno sąjungininkai tvirtina, kad balsavimas buvo masiškai klastojamas, ypač atkreipdami dėmesį į nuolatinius vėlavimus skelbiant elektroninio balsavimo rezultatus liberalioje ir opozicijai palankioje Maskvoje.

„Tai tikrai neįtikėtina. Prisimenu jausmą 2011 metais, kai jie pavogė rinkimus. Tas pats vyksta ir dabar“, – pareiškė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš.

Kaltinimai plataus masto sukčiavimu per 2011 metų parlamento rinkimus sukėlė didžiulius protestus su A. Navalnu priešakyje.

„Vieningoji Rusija“ prarado daugumą Jakutijoje

Per parlamento rinkimus Rusijoje Kremliaus partija „Vieningoji Rusija“ prarado daugumą Tolimųjų Rytų Jakutijos regione. Čia, kur daug mėnesių liepsnoja pragaištingi miškų gaisrai, apie 35 proc. žmonių balsavo už komunistus – partija savo pozicijas pagerino beveik 20 proc., lyginant su Dūmos rinkimais prieš penkerius metus, pranešė Rinkimų komisija, „Vieningoji Rusija“ su 33 proc. balsų liko tik antra.

Dėl gaisrų sukeltos žalos žmonių nepasitenkinimas institucijų darbu bei „Vieningosios Rusijos“ politika Jakutijoje yra ypač didelis. Kremliaus partijos, remiančios prezidento Vladimiro Putino kursą, atstovai, Jakutijos rinkimų komisijos duomenimis, paprašė perskaičiuoti balsus. Tai greičiausiai bus padaryta savaitės viduryje, sakė komisijos pirmininkas Jevgenijus Fiodorovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Rusijos mastu „Vieningoji Rusija“ aiškiai persvara laimėjo rinkimus. Suskaičiavus du trečdalius balsavimo biuletenių, partijai tenka daugiau kaip 48 proc. balsų. Opozicija kaltina valdžios aparatą klastojus rinkimus.

Čečėnijos lyderis R. Kadyrovas rinkimuose gavo 99 proc. balsų

Rusijos Čečėnijos Respublikos lyderis Ramzanas Kadyrovas šį savaitgalį vykusiuose parlamento rinkimuose surinko daugiau kaip 99 proc. regiono rinkėjų balsų, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

R. Kadyrovas, buvęs karo vadas ir prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, valdo šį daugiausia musulmonų gyvenamą regioną jau daugiau kaip dešimtmetį ir yra sukūręs savo asmenybės kultą.

Suskaičiavus kiek daugiau nei pusę rinkėjų balsų, RIA Novosti naujienų agentūros duomenimis, R. Kadyrovas surinko 99,6 proc. balsų.

Rusijos opozicija kaltina valdžios institucijas masiniu rinkimų klastojimu. Pirmadienį paskelbti rinkimų rezultatai parodė, kad valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ laimėjo didžiulę daugumą Valstybės Dūmoje.

R. Kadyrovas tradiciškai laimi labai daug balsų nestabiliame Šiaurės Kaukazo regione. 2016 metų parlamento rinkimuose jis surinko 97,9 proc. balsų.

Jo režimas kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais, tarp jų nužudymais be teismo, aktyvistų ir seksualinių mažumų persekiojimu.

Šį mėnesį Čečėnijos pareigūnai pažadėjo tūkstančius dolerių dailininkui, kuris sukurs geriausią R. Kadyrovo, laikomo svarbiu Rusijos politinio gyvenimo veikėju, portretą.

44 metų R. Kadyrovas į valdžią Čečėnijoje atėjo po to, kai 2004 metais buvo nužudytas jo tėvas Achmatas – sukilėlių lyderis, tapęs Kremliaus sąjungininku, vadovavęs autonominei respublikai po dviejų karų tarp Rusijos pajėgų ir separatistų, vykusių dešimtajame dešimtmetyje ir šio amžiaus pradžioje. Šie du karai sukėlė emigracijos bangą, daug čečėnų išvyko į Vakarų Europą.

Kremlius giria „atvirus ir sąžiningus“ parlamento rinkimus

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad praėjusį savaitgalį vykę Rusijos parlamento rinkimai buvo atviri, konkurencingi ir sąžiningi, opozicijai tvirtinant, kad balsavimas buvo suklastotas.

„Rinkimų konkurencingumas, atvirumas ir sąžiningumas buvo ir yra svarbiausias dalykas prezidentui“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pripažino, kad Komunistų partija, už kurią daugelis rusų balsavo siekdami išreikšti nepasitenkinimą valdžia, per šiuos rinkimus pagerino savo rezultatą. Anot D. Peskovo, tai liudija šalies rinkimų sistemos konkurencingumą.

Tačiau jis pridūrė: „Tuo pat metu matome, kad [valdančioji partija] „Vieningoji Rusija“ yra pagrindinis rinkėjų pasirinkimas.“

„Partijos uždavinys buvo patvirtinti savo vadovavimą; šis uždavinys neabejotinai buvo įgyvendintas“, – kalbėjo D. Peskovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.