Migrantų mirtys Lenkijos pasienyje išmušė iš vėžių, tačiau valdžia nenusileidžia: daugelis tokių sąlygų neištvers

Migrantų krizė Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje paženklinta tragedijų: praėjusį savaitgalį skirtingose vietose rasti keturių pabėgėlių iš Irako kūnai.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija įstrigę nelegalūs migrantai vis tiek bet kokia kaina veržiasi į Europos Sąjungą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos pasienyje su Baltarusija įstrigę nelegalūs migrantai vis tiek bet kokia kaina veržiasi į Europos Sąjungą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos pasienyje su Baltarusija įstrigę nelegalūs migrantai vis tiek bet kokia kaina veržiasi į Europos Sąjungą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos pasienyje su Baltarusija įstrigę nelegalūs migrantai vis tiek bet kokia kaina veržiasi į Europos Sąjungą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Sep 21, 2021, 9:55 PM

Netoli Fronckų gyvenvietės, esančios 10 kilometrų nuo sienos su Baltarusija, pasieniečiai miške aptiko tris sušalusius irakiečius ir iškvietė greitąją pagalbą.

Medikai nustatė, kad vienas vyras – jau negyvas, o kitus du skubiai nugabeno į Suvalkų ligoninę.

Spėjama, kad minėti irakiečiai į Lenkijos teritoriją galėjo patekti jau ne iš Baltarusijos, o iš Lietuvos.

Netrukus medikams kartu su gelbėtojais teko vykti į Pionkų gyvenvietę, kur pelkynuose įklimpę buvo aptikti kiti aštuoni pabėgėliai.

Po kelias valandas užsitęsusios operacijos tris moteris ir penkis vyrus pavyko ištraukti iš liūno ir nugabenti į ligoninę.

Pasieniečiai taip pat areštavo vieną Gruzijos ir vieną Uzbekistano pilietį, kurie, kaip spėjama, už atlygį apsiėmė pergabenti pabėgėlius į Lenkiją. Sulaikytieji bus teisiami.

Sekmadienį Lenkijos pasienio tarnyba pranešė radusi dar tris sušalusių pabėgėlių lavonus, tačiau detalesnės informacijos nepaviešino.

Kaltina vieni kitus

Savo ruožtu Minskas pranešė apie rastą mirusią 39 metų irakietę ir apkaltino lenkų pasieniečius, kad šie kūną specialiai atvilko į Baltarusijos teritoriją. Tai esą liudija ne tik žolėje matomos tempimo žymės, bet ir tai, jog moteris buvo be vieno bato, kuris neva pasimetė ją velkant.

Nors Lenkijos pasieniečiai kaltinimus paneigė, pabėgėlių mirtys Lenkijos vyriausybę vis dėlto išmušė iš vėžių – savaitgalį joks ministras įvykių nekomentavo.

Premjeras Mateuszas Morawieckis pirmadienį apgailestavo dėl mirčių ir pareiškė, kad „turime reikalą su gerai suorganizuota akcija, režisuojama Minske ir Maskvoje“.

Pasak ministro pirmininko, Lenkijos vyriausybė stengiasi pabėgėliams „padėti ir gelbėti gyvybes tada, kai tai įmanoma“, tačiau pridūrė, kad vyksta Minsko suplanuotas „Lenkijos pasienio šturmas“.

Pasieniečiai praėjusį šeštadienį sutrukė patekti į Lenkiją rekordiškai daug – net 324 pabėgėliams.

Penktadienį tokių bandymų buvo 242. Iki šiol per rugsėjį užkardytas kelias daugiau kaip 3800 nelegalų.

Pranešama, kad keliose vietose migrantai sugebėjo prakirpti naujai nutiestą spygliuotą tvorą ir prasmuko į Lenkijos teritoriją.

Vyriausybę remianti žiniasklaida tvirtina, kad valdžia privalo ir toliau principingai nieko neįleisti, kitaip Minskas prigrūs į Lenkiją dešimtis tūkstančių pabėgėlių.

Šaltis daro savo

Rugsėjo 2-ąją Varšuvai įvedus nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija į viešumą patenka nedaug žinių apie pabėgėlių situaciją.

Į minėtą teritoriją nebegali patekti nei žurnalistai, nei humanitarinės pagalbos organizacijų atstovai.

„Mes garsiai skelbėme, kad tokiomis sąlygomis ištverti bus neįmanoma, todėl vyriausybė negali pasiteisinti, kad nežinojo apie kritinę pabėgėlių būseną, ir tvirtinti, kad yra nekalta dėl prasidėjusių mirčių“, – pareiškė humanitarinės organizacijos „Ocalenie“ atstovė Mariana Wartecka.

„Ocalenie“ tiekė Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje susitelkusiems pabėgėliams maistą, rūbus ir perspėjo dėl neišvengiamų atvykėlių mirčių atšalus orams. Be to, dalis pabėgėlių serga ir negauna medikų pagalbos.

Humanitarinė organizacija tvirtina, kad dalis pabėgėlių tikrai sprunka nuo represijų, yra neturtingi ir pasienyje badmiriauja, nes vis bando prasiveržti į Lenkiją.

Kritikos – jau mažai

Prieš kelis mėnesius ir opozicija labai smarkiai kritikavo Lenkijos vyriausybę dėl nehumaniško elgesio su pabėgėliais ir sprendimo pasienyje statyti tvorą.

Vėliau įsivyravo bendras politikų požiūris, kad tik tokiu būdu gali pasipriešinti Minsko ir Maskvos vykdomam hibridiniam karui.

Dabar tik pavieniai kairiųjų politikai bei humanitarinės organizacijos toliau ragina įsileisti pabėgėlius.

Valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos dėl pabėgėlių krizės nekritikuoja ir Bažnyčia.

Net garsi vienuolė tinklaraštininkė Malgorzata Chmielewska pripažįsta: „Pasienyje apsigyvenę pabėgėliai yra politinė problema, nes karus visada sukelia politikai.“

Migrantų daugėja

Europos Sąjungoje, Norvegijoje ir Šveicarijoje liepos mėnesį buvo pateikta apie 45 tūkst. prieglobsčio prašymų – daugiausia nuo koronaviruso krizės pradžios. Iš jų 2200 – nelydimi nepilnamečiai, tarp kurių 1200 – afganistaniečiai.

Europos prieglobsčio paramos biuro (EASO) duomenimis, birželį apsaugos statuso prašė apie 40 600 žmonių.

Daugiausia prašymų (apie 8500) ir toliau gaunama iš Sirijos piliečių, tačiau nuo 2020 m. gruodžio skirtumas tarp atvykėlių iš šios šalies ir Afganistano sparčiai mažėja.

Mažiau prašymų gauta iš kai kurių Šiaurės ir Vakarų Afrikos valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?