Baltarusijoje sulaikyti keli „Grodno Azot“ streikų komiteto nariai

Baltarusijos teisėsaugos darbuotojai sulaikė kelis įmonės „Grodno Azot“ streikų komiteto atstovus, pranešė žmogaus teisių gynimo centras „Viasna“.

Streikas „Grodno Azot“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Streikas „Grodno Azot“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2021, 5:54 PM, atnaujinta Sep 22, 2021, 5:57 PM

„Savaitgalį buvo sulaikyti „Grodno Azot“ darbuotojai Andrejus Paheryla ir Vladzimiras Žuravka. Jie yra laikino sulaikymo izoliatoriuje“, – sakoma centro „Viasna“ interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Pranešama, kad A. Paheryla ir V. Žuravka dirbo viename pagrindinių gamyklos cechų „Amminak-3“.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, taip pat sulaikytas šio cecho operatorius Siarhejus Šelestas. Praėjusių metų rudenį jis paskelbė, kad jungiasi prie streiko.

„2020 metais Vladzimiras [Žuravka] vaizdo įraše pranešė, kad jungiasi prie streiko. Šelestas ir Paheryla ant 150 metrų aukščio televizijos bokšto Gardine iškabino nacionalinę Baltarusijos vėliavą, už tai buvo suimti, atleisti ir atliko jiems skirtas parų bausmes. Už ką šiuos vyrus suėmė dabar – nežinoma“, – sakoma pranešime.

2020 metų rudenį virtinė įmonės „Grodno Azot“ darbuotojų paskelbė, kad jungiasi prie streiko, protestuodami prieš šalies politinį režimą.

Šių metų vasario mėnesį Baltarusijos tyrimų komitetas pradėjo baudžiamąją bylą dėl prievartos prieš įmonės „Grodno Azot“ vadovus, verčiant juos prisijungti prie streiko 2020 metų rugpjūtį.

Pasak komiteto, praėjusį rugpjūtį, netrukus po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų, gamyklos vadovai sulaukė trumpųjų žinučių su grasinimais mirtimi, jei jie nedalyvaus streike ir nepalaikys streikų komiteto. Keletas tokias žinutes gavusių gamyklos darbuotojų kreipėsi į Tyrimų komitetą.

„Grodno Azot“ yra viena didžiausių chemijos pramonės įmonių Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalyse ir Rytų Europoje. Ji gamina azoto rūgštį, azoto mineralines trąšas, kaprolaktamą, metanolį ir kitų rūšių cheminius produktus. Valstybės valdoma įmonė įeina į valstybinio naftos pramonės koncerno „Belneftechim“ sudėtį.

Baltarusijoje daugiau kaip pusę metų tęsėsi masiniai protestai prieš 2020-ųjų rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Be to, virtinės gamyklų darbininkai prisidėjo prie streikų, vykusių solidarizuojantis su protestuotojais.

Minsko režimas ėmė malšinti tas demonstracijas, panaudodami gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Šie saugumo pajėgų veiksmai pareikalavo kelių žmonių gyvybių. Tūkstančiai žmonių atsidūrė už grotų, o dar šimtai teigia, jog buvo kankinami sulaikymo vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.