Vokietija nominavo PSO vadovą naujai kadencijai

Vokietija nominuoja Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą iš Etiopijos naujai kadencijai Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovo poste, trečiadienį paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2021, 4:34 PM, atnaujinta Sep 22, 2021, 4:36 PM

Vokietijos nominaciją užsitikrinęs 56 metų buvęs sveikatos apsaugos ministras atrodo būsiantis vienintelis pretendentas.

Kandidatūrų į PSO vadovo postą iškėlimo terminas baigsis ketvirtadienį.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas buvo išrinktas PSO vadovu 2017 metais; tuomet jis tapo pirmuoju afrikiečiu, stojusiu prie JT sveikatos agentūros vairo.

Jis dar nepatvirtino, kad kandidatuoja antrai penkerių metų kadencijai, tačiau keli diplomatiniai šaltiniai teigė, kad jis sieks toliau dirbti.

Dabartinis PSO vadovas yra gana populiarus dėl savo vaidmens vadovaujant pastangoms koordinuoti sudėtingą pasaulinį atsaką į pandemiją. Prognozuojama, kad jis bus perrinktas, net jei paskutinę minutę atsiras kitų kandidatų.

Vis tik dėl Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso kandidatūros kilo klausimų, Etiopijai tariamai nusprendus jo neberemti dėl konflikto jo gimtajame Tigrėjaus regione.

Kandidatus į JT sveikatos apsaugos institucijos aukščiausią postą paprastai siūlo jų gimtosios šalys.

Tačiau iš esmės visoms PSO valstybėms narėms leidžiama paremti bet kurį kandidatą, todėl buvo neabejojama, kad Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sulauks bent vienos šalies palaikymo.

Nepaisant to, Vokietijos sprendimas jį nominuoti buvo netikėtas.

Dauguma stebėtojų prognozavo, kad jo kandidatūrą parems Afrikos valstybės, nes jos paprastai džiaugiasi, kai vienas iš jų piliečių užima tokį svarbų postą.

Diplomatai buvo užsiminę, kad bent viena ar kelios žemyno šalys būtų pasirengusios nepaisydamos potencialaus Etiopijos pasipiktinimo paremti dabartinį PSO vadovą.

Pati Etiopija dar oficialiai nepatvirtino, kad pasisakys prieš jo kandidatūrą, tačiau keli šaltiniai pranešė apie būtent tokius Adis Abebos ketinimus.

Būdamas garsiausias pasaulyje tigrajus, Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas užsitraukė etiopų centrinės vyriausybės nemalonę, nes iš JT tribūnos jis ne kartą smerkė represijas savo gimtajame regione.

PSO valstybės narės iki ketvirtadienio 19 val. Lietuvos laiku turi pasiūlyti kandidatus į generalinio direktoriaus postą, tačiau pretendentų sąrašą agentūra tikriausiai paviešins ne anksčiau lapkričio pradžios.

Jei kandidatų bus daugiau nei vienas, ateinančių metų sausį prasidės pirminė atranka; jos metu būtų sudarytas ne daugiau kaip penkių kandidatų sąrašas.

Valstybės narės PSO vadovą rinks slaptu balsavimu per gegužę vyksiančią Pasaulio sveikatos asamblėjos sesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.