Ginčas tęsiasi: Alžyras uždarė oro erdvę visiems Maroko lėktuvams

Alžyras uždarė savo oro erdvę visiems Maroko lėktuvams, trečiadienį pranešė prezidentas, toliau vystantis ginčui tarp abiejų šalių, labiausiai nesutariančių Vakarų Sacharos klausimu.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-23 08:10, atnaujinta 2021-09-23 08:11

„Aukštoji saugumo taryba nusprendė nedelsiant uždaryti mūsų oro erdvę visiems civiliams ir kariniams orlaiviams, taip pat tiems, kurie yra registruoti Maroke“, – sakoma pranešime.

Rugpjūčio 24 dieną Alžyras nutraukė diplomatinius santykius su kaimyniniu Maroku, apkaltinęs jį „priešiškais veiksmais“. Šis sprendimas buvo priimtas jau daug mėnesių tarp abiejų Šiaurės Afrikos šalių tvyrant padidėjusiai įtampai.

Sprendimas uždaryti Alžyro oro erdvę buvo paskelbtas po Aukštosios saugumo tarybos posėdžio, kuriam pirmininkavo prezidentas Abdelmajidas Tebboune'as.

Prezidentūra nurodė, kad per šį posėdį buvo išnagrinėta padėtis prie Alžyro sienos su Maroku ir atsižvelgta į „besitęsiančias Maroko provokacijas ir priešišką veiklą“.

Alžyras yra dešimtmečius už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko kovojančio fronto POLISARIO pagrindinis rėmėjas.

Marokas buvusią Ispanijos koloniją laiko neatsiejama savo teritorijos dalimi.

Šioje retai apgyventoje dykumų teritorijoje glūdi dideli fosfatų ištekliai, be to, jos ilgos Atlanto vandenyno pakrantės vandenys yra žuvingi.

Marokas praeitais metais normalizavo santykius su Izraeliu mainais į JAV sprendimą pripažinti šalies suverenitetą Vakarų Sacharoje. Šis žingsnis taip pat supykdė Alžyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.