Briuselis reikalauja Tbilisio pasiaiškinti dėl galimo užsienio diplomatų sekimo

Gruzijos nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje buvo iškviestas į Bendrijos biurą Briuselyje dėl kartvelų žiniasklaidos minimų Gruzijoje akredituotų diplomatų telefoninių pokalbių įrašų, trečiadienį pranešė ES pasiuntinys Gruzijoje Carlas Hartzellis.

Gruzijos ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis<br>AP/Scanpix nuotr.
Gruzijos ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 12:36 PM

„Mes rimtai vertiname šį klausimą. Galiausiai tai kelia klausimų pagal Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Žinoma, nemanome, kad toks artimas draugas ir partneris kaip Gruzija dalyvautų tokioje prieš mus nukreiptoje veikloje. Dėl to vakar Gruzijos pasiuntinys ES buvo iškviestas į susitikimą ES biure Briuselyje, kur buvo informuotas apie ES poziciją“, – žurnalistams sakė C. Hartzellis.

Gruzijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu trečiadienį pranešė, kad šalies prokuratūra aktyviai vykdo tyrimą dėl neteisėtai padarytų telefoninių pokalbių įrašų platinimo.

„Prokuratūra dėl šio tyrimo kreipėsi pagalbos į atitinkamas JAV ir kitų šalių institucijas. Privalome palaukti tyrimo rezultatų. Tuo pačiu pažymime, kad Gruzija toliau laikosi visų tarptautinių įsipareigojimų dėl diplomatinio korpuso veiklos Gruzijoje visapusiško vykdymo be jokių kliūčių“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Mūsų atstovas ES informavo organizacijos vadovybę apie slaptų įrašų pasirodymo tyrimo eigą“, – pridūrė URM.

Maždaug prieš dvi savaites Gruzijos opozicinės televizijos paskelbė kelių telefoninių pokalbių iššifruotus tekstus, susijusius su Ortodoksų Bažnyčios aukšto rango atstovų asmeniniu gyvenimu. Komentuodami šiuos įrašus televizijų žurnalistai pranešė, kad internetu iš nežinomo šaltinio gavo maždaug tūkstantį tokių įrašų, įskaitant užsienio diplomatų telefoninius pokalbius.

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ atstovai kaltina opoziciją neteisėtų įrašų platinimu. Opozicija savo ruožtu tvirtina, kad tiek įrašų gali padaryti tik Gruzijos specialiosios tarnybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.