Jungtinė Karalystė nežada sustoti: prašo valstybinio tyrimo dėl „Novičioko“ incidentų

Tyrimui dėl britės mirties nuo Sovietų Sąjungoje sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos vadovaujanti koronerė trečiadienį sakė norinti, kad tyrimas taptų valstybinis ir kad ji galėtų tirti galimą Rusijos vaidmenį.

44 metų D. Sturgess ir jos partneris Pietvakarių Anglijos mieste Eimsberyje prarado sąmonę po kontakto su kvepalų buteliuku.<br>AP/Scanpix nuotr.
44 metų D. Sturgess ir jos partneris Pietvakarių Anglijos mieste Eimsberyje prarado sąmonę po kontakto su kvepalų buteliuku.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 8:40 AM

Kitaip nei tyrimo mirties priežasčiai nustatyti atveju, per valstybinį tyrimą pagal britų įstatymus iš dalies uždaruose svarstymuose galima atsižvelgti į opią žvalgybinę medžiagą. Koronerės Heather Hallett paprašytas tyrimas dėl galimų Rusijos vyriausybės sąsajų su Dawn Sturgess mirtimi 2018 metais tikriausiai prasidėtų ne anksčiau kaip 2023-aisiais.

44 metų D. Sturgess ir jos partneris Pietvakarių Anglijos mieste Eimsberyje prarado sąmonę po kontakto su kvepalų buteliuku, kuriame buvo kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“.

Šis incidentas įvyko praėjus trims mėnesiai po to, kai buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija buvo apnuodyti šia medžiaga per išpuolį netoliese esančiame Solsberyje.

D. Sturgess šeimai ir jos partneriui Charlie Rowley atstovaujantis advokatas Adamas Straw sakė, jog svarbiausia išaiškinti „tiesą, kaip mirė p. Sturgess“.

„Jokia šeima neturėtų laukti pusšeštų metų, kad sužinotų, kaip kas nors mirė“, – sakė jis.

Didžiosios Britanijos vyriausybė antradienį įvardijo ir apkaltino trečią rusą, įtariamą dėl „Novičioko“ atakų. Pareigūnai mano, kad trys vyrai, dirbantys Rusijos karinės žvalgybos tarnybai GRU, atvyko į Jungtinę Karalystę atakuoti Skripalių, o paskui išskrido atgal į Maskvą. Rusija visus įtarimus kategoriškai neigia.

Ch. Rowley pareigūnams papasakojo, kad kvepalų buteliuką su nervus paralyžiuojančios medžiagos likučiais rado vienoje šiukšliadėžėje.

Britanija pripažįsta, kad prašymai išduoti tris įtariamuosius liks be atsako ir kad jų negalima patraukti į teismą, kol jie yra Rusijoje. Nors baudžiamojo proceso šansų beveik nėra, advokatai mano, kad valstybinis tyrimas yra geriausias būdas išsiaiškinti, kas įvyko.

Skripaliai 2018-ųjų kovą sunkiai apsinuodijo „Novičioku“, kuriuo buvo ištepta S. Skripalio namų durų rankena. Tėvas ir dukra išgyveno. D. Sturgess mirė tų metų liepą, praėjus mėnesiui po jos ir Ch. Rowley kontakto su išmestu kvepalų buteliuku. Ch. Rowley vėliau atsigavo.

Policija sako nežinanti, kur tas kvepalų buteliukas buvo tris mėnesius po atakos prieš Skripalius, kol jį rado Ch. Rowley.

Britų vyriausybei atstovaujanti teisininkė Cathryn McGahey išreiškė viltį, kad pareigūnai sprendimą dėl valstybinio tyrimo priims iki šių metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.