Beveik 20 ES šalių nominavo PSO vadovą antrai kadencijai

Beveik dvi dešimtys Europos Sąjungos valstybių pasiūlė skirti Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovu antrai kadencijai.

 Beveik 20 ES šalių nominavo PSO vadovą antrai kadencijai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Beveik 20 ES šalių nominavo PSO vadovą antrai kadencijai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 11:42 AM

Tai buvo padaryta baigiantis nustatytam kandidatų nominavimo terminui.

PSO valstybės narės kandidatus galėjo siūlyti iki ketvirtadienio 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku. Vokietija trečiadienį paskelbė, kad siūlo Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą iš Etiopijos, kuris, regis, yra vienintelis kandidatas.

„Šiandien, rugsėjo 23-iąją, Prancūzija ir Vokietija, suderinusios su grupe ES šalių, siūlo dr. Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą kandidatu PSO generalinio direktoriaus rinkimuose, vyksiančiuose 2022 metų gegužę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Prancūzijos ir Vokietijos nuolatinės misijos Jungtinėse Tautose Ženevoje.

Kitos šalys pasekė Berlyno pavyzdžiu ir išreiškė palaikymą buvusio Etiopijos sveikatos apsaugos ir užsienio reikalų ministro kandidatūrai, sakė diplomatiniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP.

Visos šalys, tarp kurių yra Austrija, Prancūzija, Portugalija ir Ispanija, perdavė užklijuotus vokus Ženevoje įsikūrusiai PSO.

Organizacija neatplėš vokų iki spalio 1-osios. Po kelių savaičių kandidatų sąrašas bus išsiųstas 194 PSO narėms ir tada paskelbtas viešai.

2017 metais Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas tapo pirmuoju afrikiečiu, paskirtu vadovauti šiai įtakingai JT agentūrai.

Prasidėjus koronaviruso pandemijai 56 metų PSO vadovas tapo vienu iš labiausiai atpažįstamų kovos su COVID-19 veidų pasaulyje.

Trečiadienį per spaudos konferenciją AFP paprašytas patvirtinti, kad siekia antros kadencijos, jis atsisakė atsakyti.

Europos šalių sprendimas nominuoti Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą daugeliui netikėtas, nes dauguma apžvalgininkų prognozavo, kad oficialaus palaikymo jis sulauks iš Afrikos valstybių.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas yra palyginti populiarus dėl vadovavimo PSO pastangoms koordinuoti chaotišką pasaulinį atsaką į pandemiją.

Vis tik dėl Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso kandidatūros kilo klausimų, kai buvo pranešta, kad Etiopija nusprendė jo neberemti dėl konflikto jo gimtajame Tigrėjaus regione.

Kandidatus į PSO vadovo postą paprastai siūlo jų gimtosios šalys.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas užsitraukė Adis Abebos vyriausybės nemalonę, nes nekart viešai smerkė represijas Tigrėjuje.

Jei bus daugiau kandidatų, atrankos procesas prasidės 2022 metų sausį. Bus atrinkta iki penkių kandidatų į PSO generalinio direktoriaus postą.

Naują PSO vadovą, kurio kadencija prasidės kitų metų rugpjūtį, valstybės narės išrinks slaptu balsavimu per gegužę vyksiančią Pasaulio sveikatos asamblėją – kasmet rengiamą pagrindinį PSO valstybių narių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?