Katalikų bažnyčia atsiprašė Kanados čiabuvių už smurtą mokyklose

Katalikų Bažnyčia penktadienį „vienareikšmiškai“ atsiprašė Kanados čiabuvių už šimtmetį trukusią prievartą jos valdomuose internatuose, kuriuos vyriausybė įsteigė siekdama paskatinti autochtonų asimiliaciją.

 Katalikų bažnyčia atsiprašė Kanados čiabuvių už smurtą mokyklose.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Katalikų bažnyčia atsiprašė Kanados čiabuvių už smurtą mokyklose.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2021, 3:22 PM

„Mes, Kanados katalikų vyskupai, reiškiame gilią atgailą ir vienareikšmiškai atsiprašome“, – sakoma pareiškime.

Bažnyčia žengė šį žingsnį reaguodama į pastarojo meto Kanadą sukrėtusius naujausius atradimus, kai buvo atrasta apie 1 200 niekaip nepažymėtų kapų, kuriuose buvo palaidoti Kanados autochtonų vaikai, gyvenę laikotarpiu nuo XIX amžiaus pabaigos iki XX amžiaus 10-ojo dešimtmečio, versti lankyti minėtas mokyklas.

Mokiniai buvo fiziškai ir lytiškai išnaudojami mokyklos vadovų ir mokytojų, jie negalėjo puoselėti savo kultūrinių tradicijų ar kalbėti savo kalba.

Vietos bendruomenės vis dar mena skaudžius nesėkmingos politikos padarinius.

Atsiprašymas paskelbtas likus mažiau nei savaitei iki pirmosios Nacionalinės tiesos ir susitaikymo dienos rugsėjo 30 dieną, paskelbtos pagerbiant dingusius ir išgyvenusius muštrą ir kankinimus mokyklose čiabuvių vaikus.

Savo pareiškime vyskupai teigė „pripažįstantys mokinių patirtas kančias“ ir jų atžvilgiu padarytus „rimtus nusikaltimus“, nurodydami „netinkamą fizinį, psichologinį, emocinį, dvasinį, kultūrinį ir seksualinį elgesį“.

„Šioje sistemoje dalyvavo daug katalikų religinių bendruomenių ir vyskupijų, todėl buvo slopinamos čiabuvių kalbos, kultūra ir dvasinis pasaulis, nepaisoma turtingos vietinių tautų istorijos, tradicijų ir išminties“, – pažymėjo jie.

„Liūdesio kupini pripažįstame istorinius ir tebesitęsiančius skaudulius, kančias bei iššūkius, su kuriais susiduria čiabuviai ir kurie vis dar nepranyko“, – priduriama pareiškime.

Autochtonų grupės ir lyderiai ragino popiežiaus atsiprašyti už Bažnyčios vaidmenį vaikų internatuose, o ministras pirmininkas Justinas Trudeau birželį pranešė meldęs popiežių Pranciškų „atsiprašyti čiabuvių kanadiečių Kanadoje“.

Vyskupai pranešė, kad gruodžio mėnesį Kanados čiabuvių delegacija vyks į Vatikaną susitikti su popiežiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.