Lenkijoje – absurdas dėl „bado pensijų“: mažiausia nesiekia net pusės cento

Lietuvos „Sodrą“ atitinkanti Lenkijos įmonė ZUS paviešino, kad mažiausia kasmėnesinė pensija šioje šalyje siekia vos du grošus, arba 0,45 euro cento.

Gaunančių labai mažas pensijas Lenkijoje smarkiai ėmė gausėti po to, kai 2017-aisiais šalies vyriausybė ėmėsi populizmo ir sumažino pensinį amžių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Gaunančių labai mažas pensijas Lenkijoje smarkiai ėmė gausėti po to, kai 2017-aisiais šalies vyriausybė ėmėsi populizmo ir sumažino pensinį amžių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Sep 25, 2021, 2:34 PM

Lenkijos dienraščio „Fakt“ teigimu, tai mažiausia mėnesio pensija visoje Europos Sąjungoje. Mat daugumoje Bendrijos šalių, priešingai nei Lenkijoje, norint gauti minimalią pensiją reikia pradirbti nuo 5 iki 15 metų.

Direktorė Gertruda Uscinska paragino Lenkijos seimūnus pakeisti įstatymą ir anuliuoti „bado pensijomis“ žmonių vadinamas išmokas grošais.

Pasirodo, kad asmenų, kurie gyvenime dirbo vos kelias dienas, savaites ar mėnesius, šalyje yra tūkstančiai.

Šiuo metu „bado pensijas“ gauna apie dešimtadalį pensininkų, daugiausia moterys. Mat tradicinėse katalikiškose šeimose provincijoje jos augindavo vaikus ir į darbą neidavo.

Anot verslo dienraščio „Puls Biznesu“, „bado pensijos“ mokėjimas yra visiškas absurdas, nes formalumų tvarkymas valstybei atsieina keleriopai brangiau. Mat reikia vykdyti pensijos dokumentavimą ir mokėti bankui už pervedimą arba paštui už tai, kad pensiją laiškanešys pristato į namus.

Pensijų dydis Lenkijoje labiausiai priklauso nuo darbo stažo trukmės, todėl valstybė paragino dirbti ir pasiekus pensinį amžių. Rekordiškai didžiausią – net 6400 eurų – pensiją Lenkijoje šiuo metu gauna vyras, turintis 59 metų darbo stažą.

Vidutinė pensija į rankas Lenkijoje šiuo metu yra apie 440 eurų, o valstybės pripažinta minimali pensija – 240 eurų. Ją iš 6 mln. senjorų gauna 210 tūkst., o 315 tūkst. asmenų – dar mažiau.

18 tūkst. žmonių pensija nesiekia 75 eurų, o 4,7 tūkst. neviršija 20 eurų.

Gaunančių labai mažas pensijas Lenkijoje smarkiai ėmė gausėti po to, kai 2017-aisiais vyriausybė ėmėsi populizmo ir sumažino pensinį amžių. Nuo tada moterys darbo rinką gali palikti sulaukusios 60 metų, o vyrai – 65-erių.

Teisės ir teisingumo partijai (TTP) tai padėjo laimėti Seimo rinkimus, tačiau dalį pensininkų įstūmė į spąstus, nes trumpesnis darbo stažas reiškia mažesnę pensiją.

Verslininkų federacijos prezidentas Lukaszas Kozlowskis prognozuoja, kad „bado pensijas“ gaunančių asmenų iki 2030 m. padvigubės.

ZUS vadovai teigia, kad ateityje pensijos toliau sąlygiškai mažės. Mat prieš penkerius metus vidutinė pensija Lenkijoje sudarė 62 proc. vidutinio uždarbio, o šiuo metu jau tik 56,4 proc.

Prognozuojama, kad dėl didėjančios emigracijos, mažėjančio dirbančių žmonių ir augančio pensininkų skaičiaus po 20 metų Lenkijoje vidutinė pensija sieks tik 38 proc. vidutinio uždarbio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.