Įspūdingą politinę patirtį sukaupęs O. Scholzas – kas jis ir kokia galėtų būti jo Vokietija?

Po socialdemokratų (SPD) pergalės sekmadienį vykusiuose Vokietijos parlamento rinkimuose, tikėtina, kad šios partijos atstovas, šalies finansų ministras ir vicekancleris Olafas Scholzas formuos naująją Vokietijos vyriausybę.

 Po siauros socialdemokratų (SPD) pergalės Vokietijos parlamento rinkimuose, tikėtina, kad Olafas Scholzas formuos naująją Vokietijos vyriausybę.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
 Po siauros socialdemokratų (SPD) pergalės Vokietijos parlamento rinkimuose, tikėtina, kad Olafas Scholzas formuos naująją Vokietijos vyriausybę.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
 Socialdemokratų (SPD) Partijos vadovybės susitikimas po Vokietijos visuotinių rinkimų Berlyne.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Socialdemokratų (SPD) Partijos vadovybės susitikimas po Vokietijos visuotinių rinkimų Berlyne.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2021, 8:37 PM

Suskaičiavus balsus visose 299 apygardose rinkimų komisija savo interneto svetainėje paskelbė, kad socialdemokratai gavo 25,7 proc., o Angelos Merkel blokas – Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir jos partnerė Bavarijoje Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) – 24,1 proc. balsų.

Nors trapi persvara toli gražu negarantuoja O.Scholzui kanclerio posto, jis yra tvirčiausioje padėtyje pradėti koalicines derybas su Žaliųjų partija, kuri surinko 14,8 proc. balsų.

O.Scholzas įsitvirtino kaip pragmatikas ir saugių rankų savininkas. Jo politikos stilius nedaug skiriasi nuo to, kurį naudojo ilgametė Vokietijos kanclerė A.Merkel. Nepaisant to, kad jie priklauso konkuruojančioms politinėms partijoms, daugeliu atžvilgių yra panašūs.

„Jis atrodo ramus, užtikrintas ir pastovus“, – sakė Vokietijos Maršalo fondo (GMF) Jungtinėse Valstijose vyresnioji darbuotoja Corinna Hoerst.

C.Hoerst manymu, O.Scholzo lankstumas daro jį savo partijos pašaliečiu.

„SPD vadovybė yra atvirai kairiųjų pažiūrų ir iš pradžių jo nepalaikė. Taigi mes dar nežinome, kas aplink jį susiburs ir kas paveiks jo vadovavimo stilių“, – pridūrė ji.

C.Hoerst kolega ir GMF Berlyno biuro direktoriaus pavaduotoja Sudha David-Wilp teigė, kad šis kandidato centrizmas yra dar vienas bendras bruožas, kuriuo O.Scholzas dalinasi su A.Merkel.

„Ji [A.Merkel] visada valdė iš centro, ir manau, kad, jei taps kancleriu, tą daryti bandys ir jis [O.Scholzas], tačiau tai, žinoma, priklausys ir nuo to, ko reikalaus koalicinės partijos“, – kalbėjo ji.

63-ejų vyras, visą gyvenimą Vokietijos socialdemokratų partijai priklausantis kandidatas į kanclerio postą gimė Vakarų Vokietijoje – detalė, bent kiek nutolinanti jį nuo A.Merkel, užaugusios Rytų Vokietijoje.

Įsitvirtinimas valdžioje

Vėlyvaisiais 2000-aisiais, pirmojoje A.Merkel koalicinėje vyriausybėje O.Scholzas vadovavo Darbo ir socialinių reikalų ministerijai. 2011 m. jis buvo išrinktas Hamburgo meru ir šias pareigas, su didžiuliu žmonių palaikymu, ėjo iki 2018 m.

Būtent 2018 m. jis tapo vicekancleriu bei finansų ministru didžiojoje A.Merkel koalicinėje vyriausybėje ir iškilo kaip galingas Vokietijos nacionalinės politikos veikėjas.

O.Scholzo profilis dar labiau išaugo COVID-19 pandemijos akivaizdoje, kuomet jo iniciatyva Vokietijoje buvo pradėtos taikyti dosnios koronaviruso kompensacijų programos įmonėms, darbuotojams ir visiems kitiems, kas prarado pajamas dėl to, kad pandemijos metu privalėjo karantinuotis.

„Kalbant apie šalies valdymą, pastaruosius ketverius metus jis buvo A.Merkel dešinioji ranka. Jis grojo antruoju smuiku, tačiau jis turi ir didžiulę asmeninę galią tiek Vokietijoje, tiek Europoje. Jis atstovauja Vokietijai, kai kalbama apie Europos politiką“, – paaiškino S.David-Wilp.

Vis dėlto, skirtingai nei A.Merkel, kuri per savo ilgą kadenciją tapo visame pasaulyje žinomu veidu, O.Scholzas nėra plačiai žinomas užsienyje, už Briuselio politinių sluoksnių ribų.

Pirmadienio kalboje O.Scholzas sakė, kad jei taps kancleriu, pagrindiniai jo užsienio politikos tikslai bus sukurti stipresnę ir labiau suverenią Europos Sąjungą bei dirbti siekiant išlaikyti gerus santykius su JAV.

Jis pridūrė, kad pasauliui „darantis vis pavojingesniam“, demokratinės šalys turi bendradarbiauti.

„Svarbu, kad dirbtume kartu, net jei ir kiltų nesutarimų vienu ar kitu klausimu“, – sakė jis.

Praeities problemos ir ateities prognozės

Kaip Hamburgo meras O.Scholzas buvo kritikuojamas už netinkamą smurtu persmelktų protestų valdymą. Pastarieji kilo per 2017 m. Hamburge surengtą G20 susitikimą.

Viršunių susitikimo metu mieste įsivyravo nevaldoma sumaištis. Susirėmimuose su protestuotojais buvo sužeisti šimtai policijos pareigūnų. O.Scholzas tuomet nepakankamai įvertino galimą demonstracijų grėsmę, todėl buvo kaltinamas dėl prasto pasirengimo.

Prasidėjus koalicijos deryboms O.Scholzas bandys prisivilioti Vokietijos žaliuosius ir Laisvąją demokratų partiją (FDP), tačiau tokios derybos gali trukti mėnesius.

Iki tol telieka spėlioti, koks kancleris galėtų būti O.Scholzas. Tačiau dalis apžvalgininkų reikšmingų pokyčių nesitiki.

„Žinoma ateis permainos, nes nebebus A.Merkel. – sakė C.Hoerst ir pridūrė: tačiau abejoju, kad jos bus didelės“.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.